Artikel
11 dec '13
11 december '13
4 min

Grijze haren

Ik zat laatst bij de kapper. En hoewel mijn dochters het al meerdere malen, hard lachend, hebben geroepen het afgelopen jaar, wilde ik het niet geloven. Maar toen ik bij de kapper zat en ik mijn eerste echte grijze haren op die zwarte cape zag vallen, drong het besef pas echt bij me door. Tuurlijk zag ik ‘s ochtends voor de spiegel er ook wel eens een paar smalend naar me kijken, maar dat was toch alleen als de zon er verkeerd op viel? Ja, ik had ook best wel al eens gemerkt dat er bij het scheren wat witte haartjes tussen de mesjes leken te zitten, maar dat kon toch ook een restje scheerschuim zijn? Nu is er geen ontkomen meer aan.

Het jaar 2013 zal voor mij de boeken in gaan als het jaar waarin ik grijze haren heb gekregen. Is wellicht ook niet gek, want wat is er in 2013 veel gebeurd voor mij en mijn collega’s; ons hoofdkantoor in Helmond is helemaal verbouwd, we hebben 3 locaties in het land geopend (en er komen er nog een paar bij in 2014), we hebben fors geïnvesteerd in bestaande en nieuwe diensten en we hebben te maken gekregen met veel politieke discussie rondom payroll en flexibele arbeid in het algemeen. Oh ja, en dat alles in een jaar waarin wij wederom gegroeid zijn in omzet en aantal medewerkers. Genoeg om in ieder geval een paar grijze haartjes van te krijgen, nietwaar?

Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dit de ware redenen zijn. De ware reden is veel simpeler. Het zou namelijk wellicht te maken kunnen hebben met het feit dat ook ik een jaartje ouder aan het worden ben. Tuurlijk voel ik me tijdens een spaarzaam avondje stappen nog wel eens een jonge god, maar dat gevoel is de dag erna vaak verdwenen als sneeuw voor de zon. En heel soms zelfs de dag daarna ook, maar dat even terzijde. En binnen ons bedrijf zit ik inmiddels met mijn 36 jaren bijna 3 jaar boven de gemiddelde leeftijd. Sterker nog; terwijl ik ieder jaar een jaartje ouder wordt, daalt de gemiddelde leeftijd binnen ons bedrijf de afgelopen jaren ieder jaar met een paar maanden.

Dat is wel een heel ander beeld dan bij organisaties in de publieke sector overigens. Want waar de vergrijzing en ontgroening in heel Nederland serieuze vormen aan begint te nemen, is dit al wat langer aan de gang bij de gemiddelde organisatie in de publieke sector. Gemeentes en scholen met een gemiddelde leeftijd van 50+ lijken langzaamaan eerder regel dan uitzondering te worden. Dat vind ik, net als vele anderen overigens, vanuit HRM oogpunt een zorgwekkende ontwikkeling. Hoewel ik van mening ben dat ervaring en kennis van zaken onmisbaar zijn in iedere organisatie, denk ik dat iedere organisatie gebaat is bij een goede balans tussen ‘oud en nieuw’. Gerichte uitstroom en mobiliteit, die tegelijkertijd hand in hand gaat met goed georganiseerde instroom; daar ligt volgens mij de uitdaging voor organisaties in de publieke sector de komende jaren.

Ik realiseer me overigens terdege dat ik makkelijk kletsen heb. Omdat wij in de gelukkige omstandigheid zijn dat we jaarlijks fors groeien, kunnen goede nieuwe collega’s instromen, met frisse ideeën en ambities. Ambities die ze ook kunnen waarmaken binnen ons bedrijf, aangezien door de groei er ook steeds nieuwe kansen ontstaan voor zittende collega’s binnen Driessen. Want wij geloven er echt in dat mensen, en dus ook onze mensen, het verschil maken. Maar deze nieuwe krachten, jong en oud, moeten wel zo snel mogelijk zowel persoonlijk als professioneel ‘een Driessen’ zijn.

Hoewel iedereen natuurlijk anders is, vinden wij het wel van groot belang dat onze collega’s, naast het hebben van kennis van zaken, op elkaar lijken als het gaat om hun drijfveren en waarden. Want ik ben ervan overtuigd dat uiteindelijk onze relaties ons niet alleen waarderen voor ‘wat’ we voor hen doen, maar vooral ook ‘hoe’ en ‘waarom’ we dat voor hen doen. Gelukkig hebben we juist daar onze ‘oude’ collega’s voor; niet alleen om de nieuwe collega’s inhoudelijk op het juiste niveau te krijgen en houden, maar vooral ook om ervoor te zorgen dat ze ‘hart voor de zaak’ krijgen en houden. En dan ben ik eigenlijk heel blij dat ik grijze haren begin te krijgen!

Ik wens u, mede namens de mensen van Driessen, een prachtig 2014 vol passie en hart voor de publieke zaak. En om u daarbij een beetje op weg te helpen, nodig ik u hierbij uit om u snel in te schrijven voor ons HRM jaarcongres op 21 januari 2014 met als thema ‘passie’ en/of ons onderzoek te bestellen ‘Hart voor de publieke zaak’. Allemaal gratis, want het is immers crisis, nietwaar?

Drs. Jeroen Driessen
jeroen.driessen@driessen.nl
directeur

Jeroen Driessen
Chief Executive Officer (CEO) Driessen Groep

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.