Artikel
8 apr '16
8 april '16
3 min

Goede werksfeer en openheid belangrijk

Werkenden in Nederland vinden werksfeer belangrijker dan loon. Daarnaast hechten ze veel waarde aan openheid in hun eigen organisatie. Die is er echter lang niet altijd. Zo blijkt uit onderzoek van Ruigrok | NetPanel onder 629 werkenden in Nederland.

Nederlandse werknemers zijn met een gemiddelde van 7,3 redelijk gelukkig op het werk. Toch geeft één op vijf van alle werkenden niet meer dan een zes voor zijn of haar werkgeluk of zelfs een stevige onvoldoende. “Dat zijn bijna 1,5 miljoen mensen en dat zijn er natuurlijk 1,5 miljoen teveel”, zegt deskundige Marnix Geus. Hij denkt dat het een stuk leuker en beter kan op de werkvloer.

Goede werksfeer

Aan de deelnemers aan het onderzoek zal het niet liggen. Zij vinden een goede werksfeer verreweg het belangrijkste, gevolgd door een goed salaris en gelijkwaardigheid. Maar tien procent van de werkenden wil op werksfeer inleveren voor meer loon.

Werken om te leven

Meer dan driekwart (76 procent) van de respondenten geeft aan dat ze werken om te leven in plaats van andersom. Volgens Geus klinkt dat logisch, maar is het dat niet. “De meesten van ons zijn meer dan veertig jaar voor het overgrote deel van de week met werk bezig, dus als je dan vooral werkt om te leven klopt er iets niet. Werk is inmiddels zoveel meer dan brood op de plank krijgen. Het biedt ons – als het goed is – zelfontplooiing, plezier en dikwijls zelfs vriendschappen.”

Teveel werkdruk

Hoewel hard werken voor de Nederlandse werkenden geen probleem is, lijken ze daar wel in door te slaan. Geus: “Maar liefst één op de vijf Nederlanders voelt elke dag teveel werkdruk. En het lijkt voor de hand te liggen dat dit een groot deel van de 1,5 miljoen werkenden zijn die het eigen werkgeluk niet hoger dan een zesje geven. Deze mensen lopen dus voortdurend overbelast rond.”

Talent behouden en groeien

Voortdurende overbelasting is volgens Geus niet alleen ongezond, maar betekent op de korte of langere termijn ook een probleem voor de organisatie. Geus: “Mensen die voortdurend onder druk staan, zijn minder creatief en minder productief. Het is een fabeltje dat meer uren maken ook automatisch tot meer resultaat leidt. Dit is voor leidinggevenden echt een aandachtspunt als zij talent willen behouden en groei willen blijven realiseren.”

Open organisatie

Tegen de 80 procent van de respondenten vindt het belangrijk dat een organisatie heel open is met het delen van cijfers, beslissingen en strategie. Nog niet de helft (44 procent) ziet deze openheid echter bij de eigen organisatie. Op het gebied van transparantie kunnen Nederlandse bedrijven en organisaties volgens Geus heel veel terrein winnen. “Openheid leidt tot vertrouwen, wat mij betreft het allerbelangrijkste ingrediënt voor een gezonde organisatiecultuur. Sla er ook maar de wereldwijde onderzoeken van Great Place To Work op na.”

Openheid tegenover leidinggevende

30 procent van de werknemers uit het onderzoek geeft aan niet alles te durven zeggen tegen een leidinggevende of laat het in het midden of zij dat doen. “Dat lijkt te botsen met het feit dat bijna de helft van de mensen gelijkwaardigheid op de werkvloer als zeer belangrijk ziet. Het zijn cijfers die schreeuwen om meer openheid”, aldus Geus.

Bron: Managersonline.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.