Artikel
12 nov '14
12 november '14
5 min

Goed bekend met: DUO Zoetermeer, Esther Bervoets en Olga Leegwater

Net zoals veel andere overheidsorganisaties is DUO volop in beweging. Nieuwe processen, technologische ontwikkelingen én de krimp bij de overheid zorgen ervoor dat medewerkers een beroep moeten doen op andere competenties dan voorheen. Duurzame inzetbaarheid staat bij DUO dan ook hoog op de agenda.

Passie voor HR

Esther Bervoets, personeelsadviseur, en Olga Leegwater, mobiliteitsadviseur, hebben elk hun eigen carrière pad bewandeld, maar werken nu in het vakgebied waar hun passie ligt, namelijk HR. Tien jaar geleden is Esther begonnen als secretaresse bij DUO. Gedurende haar tijd als secretaresse ontwikkelde ze een voorkeur voor cijfermatige werkzaamheden. Na zich echter bezig te hebben gehouden met de jaarbegroting merkte ze toch dat hier niet haar passie lag. Tijdens een loopbaantraining werd voor haar duidelijk waar haar passie wel ligt en dat is het HR-vakgebied. DUO heeft haar de mogelijkheid geboden om hier een HBO studie in te volgen en tegelijkertijd stage te lopen op de HR afdeling. Van beide kanten klikte dit zo goed, dat ze de HR-afdeling niet meer heeft verlaten. Sinds dit jaar is ze HR adviseur met een eigen account.

Olga heeft, na haar studie organisatiepsychologie, ervaring opgedaan als beleidsmedewerker en intercedent. Vervolgens is ze als mobiliteitsadviseur bij een grote gemeente terecht gekomen waar ze mensen die in de bijstand zitten heeft begeleid. Gedurende haar periode bij de gemeente is ze gebeld door DUO Zoetermeer met de vraag of ze daar niet aan de slag zou willen gaan als mobiliteitsadviseur. Hier hoefde ze niet lang over na te denken en sinds 2013 is ze bij DUO werkzaam.

DUO Zoetermeer

Wat voor beiden veel energie geeft, is het team waarin ze werkzaam zijn. Volgens Esther is er erg veel respect voor elkaar en denken alle collega’s goed met elkaar mee. Iedere individu binnen het team heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en dat maakt het werken ook erg leuk. Esther merkt op: “HRM-ers zijn ook een bepaald type mens. Ze zijn goed in staat om naar de organisatie te kijken, hebben oog voor de beweegredenen van medewerkers en zijn veel bezig om de medewerkers in hun kracht te zetten, zodat de organisatie hier ook optimaal van profiteert”.

Olga vult aan: “Binnen DUO hangt een fijne sfeer en dit maakt het werken voor de organisatie prettig. Het kan wel een nadeel zijn dat mensen hierdoor lang op dezelfde plek en dezelfde afdeling blijven zitten. Er ligt voor HR dan ook een uitdaging om mensen meer in beweging te krijgen”.

Samenwerken aan talent en groei

Binnen DUO Zoetermeer is de werkgroep ‘Samenwerken aan talent en groei’ opgezet, waar Olga voorzitter van is. Deze werkgroep is opgericht om medewerkers te prikkelen en te stimuleren om in beweging te komen. Zo worden senior mentors gekoppeld aan jonge talentvolle medewerkers, worden er speeddates georganiseerd met andere uitvoeringsorganisaties en worden er werkervaringsplekken aangeboden. Daarnaast geeft Olga aan dat het soms ook in kleine en eenvoudige zaken kan zitten. “Ik ben bijvoorbeeld met een groep medewerkers van een andere locatie langs verschillende afdelingen van DUO Zoetermeer gelopen om te laten zien wat er allemaal gebeurt in de organisatie en welke functies er zijn. Inmiddels zijn er al een aantal van deze medewerkers gestart met een tijdelijke opdracht bij DUO Zoetermeer.”

Functioneringsgesprekken 2.0

De organisatie heeft de afgelopen tijd sterk geïnvesteerd in het verbeteren van de functioneringsgesprekken. “Het gesprek dient echt te worden gezien als een tweezijdig ontwikkelgesprek. Dat vraagt van de medewerker een goede voorbereiding over wat hij nou echt wil en wat hij wil leren. Als de manager ook zijn verwachtingen helder op tafel legt, kunnen er afspraken gemaakt worden die echt bijdragen aan de medewerker- en organisatiedoelstellingen”.

Goede functioneringsgesprekken dragen bij aan bewustzijn van de eigen loopbaan en duurzame inzetbaarheid. DUO zet in op vier pijlers onder duurzame inzetbaarheid: Opleiding, mobiliteit, jobcrafting en gezondheid. Dit doen ze onder meer door trainingen en opleidingen actief aan te bieden, klussen en stages te stimuleren en inspirerende lezingen te organiseren.

Strategische personeelsplanning

Naast duurzame inzetbaarheid is de afdeling HR actief bezig met strategische personeelsplanning. DUO Zoetermeer kent een hoge gemiddelde leeftijd van 53 jaar. De komende jaren gaan veel medewerkers met pensioen. Om kennis te borgen en de dienstverlening op pijl te houden wordt er daarom extra veel aandacht besteed aan strategische personeelsplanning. Ook wordt er nu al gekeken welke competenties een medewerker in de toekomst moet hebben.

Al met al is HR druk bezig en staan er de komende jaren nog vele uitdagingen te wachten. Esther en Olga krijgen energie van deze uitdagingen en kijken met een positieve blik naar de toekomst.

Driessen werkt voor meer dan 1.000 organisaties in de publieke sector. Wij zijn er van overtuigd dat mensen het verschil maken binnen elke organisatie, zeker in de publieke sector. Op onze goed bekend newsfeed laten we onder de noemer ‘goed bekend met:…’ regelmatig verhalen uit de praktijk langskomen van HRM’ers of HRM-verantwoordelijken die werken in de overheid, het onderwijs, zorg & welzijn of de cultuursector.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.