Artikel
9 okt '17
9 oktober '17
5 min

Geef kleur aan je loopbaan 

Nieuwsgierig naar hoe mensen kleur geven aan hun loopbaan spreek ik af met Lex van der Westen. Lex is Teamcoach & Trainer bij Groenhuysen. Ze werkt ruim 25 jaar in verschillende soorten functies waarvan de laatste 2 jaar voor de Groenhuysen WMO BV. Groenhuysen zet zich in voor overwegend ouderen in de regio Roosendaal, waarbij ze hen mogelijkheden bieden om op eigen wijze het allerbeste uit hun dag te halen.  

Je werkt al een behoorlijke tijd bij Groenhuysen, hoe is dat ooit begonnen? 

Lex: “Ik was 17 toen ik startte bij Groenhuysen met de opleiding verzorgende IG. De oudere mens raakt mij. Het zijn die momenten dat je even bij ze gaat zitten met een kopje koffie en dat ze je dan aankijken alsof je de liefste persoon van de wereld bent, gewoon omdat je echt even tijd voor ze maakt en naar ze luistert. Ik bewonder hun kracht, hoe ze omgaan met tegenslag, verhalen van vroeger en dat ze van hun ellende vaak nog een grapje kunnen maken. Ik was in mijn functie als verzorgende IG niet direct aangehaakt op het vaktechnische-, maar wel op het gevoelsmatige stuk, de verbinding. Het heeft iets kwetsbaars en dat raakt me. Ik heb veel mensen gezien die juist doordat ze dingen vergeten, zich niet altijd meer zorgen hoefden te maken over alles. Soms maakt dat mensen juist gelukkiger. Met hart en ziel heb ik jaren op afdelingen met psychogeriatrie gewerkt. Tot er een moment kwam dat ik voelde: ‘Ik vind mijn werk leuk, maar ik wil en kan meer’.” 

En toen, klaar voor een volgende stap? 

“Ja, al ben je aanvankelijk nog zoekende wat dat ‘meer’ dan is. Je pakt er steeds taken bij en merkt dat je het fijn vindt om collega’s te ondersteunen, handvatten te bieden. Mijn loopbaanpad volgde in eerste instantie de meest voor de hand liggende lijn binnen de organisatie; verticaal. Vanuit mijn rol als teamleider kreeg ik via een kweekvijver de kans om manager te worden. In die periode merkte ik dat ik de meeste voldoening haalde uit het coachen van medewerkers. De ander helpen om te kunnen ontwikkelen en te groeien, zodat zij de best mogelijke zorg aan onze cliënten kunnen geven, dat werd mijn missie. Dat lukte mij niet voldoende in de functie van manager, maar dat was wel het moment dat ik echt wist wat ik wilde; coachen en trainen.  

Hoe heb je dat aangepakt? 

“De functie van coach zat niet in ons functiegebouw. Ik besloot om in mezelf te investeren en ben me gaan omscholen via diverse coach- en trainersopleidingen. Het was geweldig en ik voelde meteen dat het de juiste beslissing was. Ik heb gemerkt dat wanneer je je hart volgt en gaat doen wat voor jou van betekenis is, wat bij je past, dat er zoveel meer energie vrij komt. Dat ziet je  omgeving ook. Je gaat iets anders uitstralen, groeien in datgene waar je toch al talent voor hebt, en dat gaat opvallen. Zo komen er ineens kansen die je vooraf misschien niet voor mogelijk had gehouden. Zo is het sindsdien steeds gegaan, ik zet iets in beweging waarvan ik vooraf nog niet weet waar het me naar toe gaat leiden. Meestal komt er iets moois uit. Heel soms ook niet, maar dat hoort ook bij je persoonlijke groeiproces.  Als je er achteraf op terug kijkt; dan weet je dat het je iets waardevols heeft gebracht. Misschien weet je daardoor dan juist nog scherper wat bij je past of heb je mensen ontmoet die je anders niet  had leren kennen. Het kan van alles zijn waarom die stap toch belangrijk bleek te zijn. 

Vaak hoor ik mensen zeggen; “Ik wil best een opleiding volgen, maar ik wil eerst zeker weten dat er baangarantie is als ik de opleiding heb afgerond.” Ik denk dat het juist andersom werkt; als jij je hart volgt, dan komen er kansen die daarbij passen.” 

“De meeste voldoening haalde ik uit het coachen van medewerkers”

Wat maakt Groenhuysen zo bijzonder? 

“Het is leuk om voor een organisatie te werken die vooruitstrevend is en vernieuwing omarmt. Als jij als medewerker met een goed idee komt, dit goed onderbouwt, dan word je ondersteund. Er wordt met je meegedacht hoe het idee vormgegeven en gefaciliteerd kan worden. Eigen regie, ondernemer- en eigenaarschap wordt gestimuleerd en dat vind ik fijn en belangrijk. Het steeds willen groeien en ontwikkelen is voor mij een belangrijke waarde en dat kan binnen Groenhuysen. Ook binnen Groenhuysen WMO BV staat dit centraal. Teams krijgen veel ruimte om eigen ideeën te ontwikkelen, zij zijn immers de deskundigen die direct contact hebben met onze klanten. Dat geeft energie in een organisatie. 

Het feit dat ik zoveel rollen heb mogen bekleden binnen deze organisatie  helpt mij vaak in mijn rol als teamcoach, trainer. Ik kan situaties vanuit veel verschillende perspectieven bekijken en veel herkenbare voorbeelden gebruiken. 

Ik heb in alle loopbaankeuzes die ik door de jaren heen gemaakt heb niet de focus gehad dat alles binnen Groenhuysen móest. Maar we zijn elkaar altijd blijven boeien. Ik ga graag op  zoek, daardoor ontdek ik leuke dingen. Het is een soort constante nieuwsgierigheid en daarin voel ik me echt vrij. Als je iets anders wilt in het leven, zal je ook iets anders moeten doen. Keuzes zijn niet voor het leven, probeer gewoon dingen uit. Kijk wat wel en niet  werkt. Als je het eng vindt om een keuze te maken, bedenk dan eens hoe het zou zijn als je niets doet en alles bij het oude laat. Dat is vaak ook niet wat je wilt. En besef vooral; iedere dag is weer een nieuwe om opnieuw kleur te geven aan je loopbaan. 

Dit artikel is verschenen in magazine Driessen Persoonlijk, editie september 2017.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.