Artikel
13 nov '18
13 november '18
4 min

Flexibel werken positief voor werkgever en medewerker

Nederland is binnen Europa één van de koplopers op het gebied van flexibel werken. En dat is positief! Flexibel werken wordt namelijk gezien als een krachtig managementinstrument waarmee positieve resultaten worden behaald voor zowel de werkgever als de medewerker.

Gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan flexibel niet alleen worden ingezet als belangrijke arbeidsvoorwaarde voor werkzoekenden, het biedt werkgevers tevens mogelijkheden om de arbeidsomvang te vergroten met het huidige personeelsbestand. Ook kan het voor werkgevers zorgen voor een kostenbesparing op het gebied van huisvesting, reiskosten en werkplekken.

Wat is flexibel werken?

Denken we aan flexibel werken, dan denken we al snel aan thuiswerken. Hoewel thuiswerken vaak onderdeel uitmaakt van flexibel werken is flexibel werken breder dan dat. Flexibel werken betekent het plaats- en tijdonafhankelijk kunnen verrichten van werkzaamheden. Een medewerker die, in overleg met zijn leidinggevende, de mogelijkheid krijgt om zijn werkschema aan te passen aan zijn persoonlijke behoeften. Om flexibele werkvormen te laten slagen en zo een win-win situatie te creëren voor zowel de medewerker als voor de werkgever is het echter van belang om de wensen van de medewerker aan te laten sluiten bij de doelstellingen van de organisatie. Maatwerk is hierbij het sleutelwoord.

Flexibel werken loont

Inmiddels hebben diverse onderzoeken de toegevoegde waarde van flexibel werken aangetoond. Flexibel werken zorgt voor minder verzuim, minder files, meer creativiteit en een betere werk- privébalans. Medewerkers die de mogelijkheid hebben om flexibel te werken zouden maar liefst twee keer zo tevreden zijn als medewerkers in dezelfde branche die in een traditionele werkomgeving werken, zo blijkt uit onderzoek van Development Economics (2018). Medewerkers ervaren bovendien minder stress. Hun fysieke en mentale gesteldheid verbetert, waardoor zij minder snel ziek zijn en hun gemiddelde productiviteit toeneemt met 13 tot 16%. Dit zou komen door de betere werk-privébalans én door het vertrouwen dat de medewerkers van hun werkgevers krijgen. Ook het woon-werkverkeer neemt sterk af, wat tot een flinke besparing kan leiden. Door regelmatig in een andere omgeving te werken kunnen medewerkers bovendien vrijer en creatiever denken. Ook de werk- privébalans verbetert aanzienlijk. Medewerkers zijn tot slot eerder bereid om in uren uit te breiden wanneer zij deze uren flexibel kunnen inzetten.

De Wet flexibel werken

Om flexibel werk te stimuleren heeft de overheid de Wet flexibel werken in het leven geroepen. Deze Wet biedt medewerkers, die minimaal een half jaar in dienst zijn bij een bedrijf met meer dan 10 medewerkers, de mogelijkheid voor het indienen van een verzoek om aanpassing van de werktijden, -plaats en -duur. De werkgever is verplicht het verzoek serieus te overwegen en moet uiterlijk één maand voor de gewenste ingangsdatum het besluit bespreken met de medewerker. Als werkgever heb je het recht om het verzoek af te wijzen, maar alleen wanneer hiervoor zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.

Flexibel werken, de eerste stap

De eerste stap richting flexibel werken is het verkennen van de mogelijkheden binnen de organisatie en het inventariseren van de wensen van medewerkers. Breng in kaart voor welke functiegroepen binnen de organisatie flexibel werken geschikt is, wat flexibel werken betekent voor de manier van overleggen en de manier van samenwerken en welke voordelen het oplevert voor de organisatie, voor de medewerkers en voor klanten. Ga ook na welke middelen nodig zijn om flexibel werken te kunnen realiseren. Zijn de uitkomsten positief, ga dan in gesprek met de medewerkers die een functie hebben die flexibel kan worden ingestoken. Vraag wat deze medewerkers van flexibel werken vinden, inventariseer naar hun wensen, behoeften en zorgen. Flexibel werken zal niet voor iedere medewerker geschikt zijn. Sommige medewerkers zullen er om staan te springen, terwijl anderen liever op de traditionele manier blijven werken. Zorg daarom dat het uitgangspunt van flexibel werken blijft dat er persoonlijke werkafspraken worden gemaakt die het beste passen bij zowel de medewerker als bij de werkgever.

Bron: Flexnieuws

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.