Artikel
13 sep '12
13 september '12
3 min

Excelleren als talentvolle organisatie

Er gebeurt van alles om ons heen op de arbeidsmarkt. Zo zullen tussen 2010 en 2020 drie op de tien medewerkers de overheid- of onderwijssector verlaten. De Tweede Kamer verkiezingen, die inmiddels achter de rug zijn, zorgen er ook voor dat Nederland weer even op zijn grondvesten schudt. De wildste ideeën worden geopperd en als paradepaardje benut. Een van deze ideeën, is het leggen van nadruk op de talenten van generatie Z.

Generatie Z
De generatie Z is geboren tussen 1990 en 2000 en stroomt langzaam maar zeker de arbeidsmarkt op. In het onderwijs van generatie Z moet volgens verschillende partijen vrij baan worden gegeven aan hoogbegaafdheid, persoonlijke begeleiding en coaching, en vooral aan talentmanagement. Generatie Z moet doen waar zij goed in is! Deze generatie heeft behoefte aan ruimte voor initiatief en wil werken in een organisatie waar talent herkend wordt.

Talentmanagement
Talentmanagement houdt meer in dan het managen van medewerkers met talent. Het is een overkoepelend beleid om koers te geven aan de inzet van verscheidene personeelsinstrumenten, met als doel de krachten van medewerkers in te zetten om als organisatie te excelleren.

Talentmanagement versus competentiemanagement
Talentmanagement zet in op het talent van een medewerker en heeft daarmee een andere benadering dan competentiemanagement. De competentiemanager richt zich op verscheidene eigenschappen die op een minimum niveau moeten zijn ontwikkeld  om een functie naar voldoening uit te kunnen voeren.

Maar waarom beperken we ons tot voldoening? Niemand richt zich graag op het ontwikkelen van zwakkere competenties, maar een ieder wordt juist gelukkig wanneer hij aan de slag kan met iets waar hij goed in is en leuk vindt. De werkgever wil niet alleen zijn organisatiedoelstellingen behalen, hij wil ze voorbij streven! Hetzelfde geldt voor de werknemer: niet naar behoren functioneren, maar je unieke kwaliteit mogen inzetten ten behoeve van je organisatie.

Talentmanagement en de realiteit
Talentmanagement kan, afhankelijk van je organisatie, een uitstekend middel zijn om invulling te geven aan je personeelsinstrumenten. Het is niet voor niets zo dat onderzoek onder werkgevers aantoont dat maar liefst 70% van de organisaties talentmanagement hoog op het prioriteitenlijstje heeft staan. Desalniettemin zet maar 5% van de organisaties talentmanagement actief in. In de realiteit blijkt namelijk dat het gros van de tijd aan HR-inspanningen wordt ingevuld met regelwerk zoals salaris- en personeelsadministratie.
Voorwaarde aan een organisatie om talentmanagement succesvol te kunnen implementeren is diversiteit en de wil om te investeren in een nieuwe aanpak. Een investering die zich ongetwijfeld zal uitbetalen.

Juist nu….
De ontgroening en vergrijzing zijn nú volop in gang, generatie Z stroomt op korte termijn in op de arbeidsmarkt. Kortom, het was nog nooit zo belangrijk om talent binnen te halen, te houden, en volop te benutten. Om als organisatie te excelleren en talenten in de wacht te slepen moet de prioriteit in theorie, prioriteit in werkelijkheid worden.

Bron: www.smetm.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.