Artikel
1 aug '17
1 augustus '17
4 min

Er is helemaal geen ziekteverzuim

Voor veel werkgevers is een belangrijke HR-vraag hoe zij het ziekteverzuim kunnen beperken. Ziekteverzuim bestaat echter eigenlijk helemaal niet. Zo stelt Huib Veldman, een van de auteurs van het boek ‘Ziekteverzuim bestaat niet’.

“Mensen verzuimen niet de ziekte, ze verzuimen werk”, benadrukt Veldman. “Als je iets verzuimt, dan doe je iets niet wat er wel van je wordt verwacht. De vraag is natuurlijk of je wel wilt dat mensen toch werken, wanneer ze ziek zijn en daardoor bepaalde dingen niet meer kunnen doen.” Volgens Veldman willen werkgevers mensen geen dingen laten doen die ze niet kunnen. “Dus is het de vraag waarom we dan van verzuim spreken.”

‘Verlet’ als alternatief

Veldman geeft toe dat het nog best lastig is om een ander woord te vinden. Het woord dat hij er het dichtste bij vindt komen, is het woord ‘verlet’. “Dat betekent dat je belet bent om de dingen te doen die je normaal gesproken deed. En dat is vaak ook wat er aan de hand is.”

Afspraak om niet te werken

‘Ik kan mijn werk niet komen doen’ is volgens Veldman niet de belangrijkste boodschap. “Wat er toe doet is of de werkgever een oplossing heeft voor de dingen die je niet kunt. Als hij die oplossing heeft, kun je gewoon komen werken. Dan is verlet niet nodig. Wat er toe doet als de werkgever geen oplossing heeft, is dat hij dan verlof geeft.” Verlet is volgens de auteur voor een werknemer soms het juiste woord om duidelijk te maken dat bepaalde dingen niet lukken. Voor de werkgever is verlof een goed woord voor: ‘Als ik geen oplossing heb en vind dat je thuis kunt blijven vanwege ziekte’. “Verlof is namelijk een afspraak over werk. De afspraak om niet te werken.”

Recht van de werknemer

Veldman vindt niet dat het voorgaande betekent dat verlof afhangt van de vraag of de werkgever het zijn werknemer gunt. “Het is iets waar werknemers vaak gewoon aanspraak op kunnen maken. Als je zwanger bent, dan krijg je als vrouw zwangerschapsverlof. Dat is niet een keuze die de werkgever maakt, maar het is iets waar werknemers echt aanspraak op kunnen maken.” Dat geldt volgens hem ook voor ziekteverlof, bijzonder verlof, calamiteitenverlof etc. “Vaak is een verlof vernoemd naar de reden waarom wordt afgesproken dat iemand wat extra dagen niet werkt.”

Verleiden

In het boek ‘Ziekteverzuim bestaat niet’ gaan Veldman en co-auteur John Bakker in op de Methode IK. Veldman legt uit wat dat inhoudt: “De enige die je kunt veranderen, ben jij zelf. Dus als iemand anders iets niet doet wat je van hem verwacht, kun je wel zeggen: ‘Jij moet dat anders doen.’ Maar de vraag is waarom hij niet doet wat je van hem verwacht. Wat zegt dat over jou? En andersom, als je wil dat iemand iets gaat doen wat je wel beoogt, dan moet je bij jezelf te rade gaan hoe je hem daartoe kunt verleiden.” Het gaat volgens Veldman over het belang van iemand anders om goed aan te sluiten bij jouw doelen. “Dat gaat over toegevoegde waarde.”

Disfunctioneren

Werkgevers hebben volgens Veldman vaak geen grip op de verstoorde gezondheid van medewerkers. “Ze hebben er meestal ook geen verstand van. Maar de gevolgen van de gezondheidsklachten raken het werk en het functioneren.” Hij heeft het bewust niet over ‘disfunctioneren’ vanwege de zware lading van dat woord. “Dan lijkt het ook alsof het aan de medewerker ligt. Het gaat erom dat een werkgever de werknemers in staat moet stellen om goed te functioneren. Ook als ze ziek zijn.”

De auteur stelt dat functioneren niet alleen in het hier en nu moet worden bekeken. “Het gaat ook over het functioneren in de toekomst, als er veranderingen zijn opgetreden, bijvoorbeeld in wat werknemers kunnen.”

Veiligheid

Een ander belangrijk punt is dat de werkgever altijd zijn verantwoordelijkheid neemt voor veilig werk. “Dus ook als mensen beperkt zijn, moet je kijken op welke manier je ervoor kunt zorgen dat ze toch veilig werk houden.”

Bron: PW.

 

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.