Artikel
6 jan '11
6 januari '11
2 min

Elektronisch factureren bij overheid te ambitieus?

Voor 2010 had de overheid de doelstelling om 10% van alle facturen elektronisch af te handelen. Uiteindelijk is echter nog geen 6% elektronisch gefactureerd van de in totaal 14,4 miljoen facturen. Om het gebruik van elektronische facturen te bevorderen, stelde het kabinet zichzelf de doelstelling van 10% in 2010. E-facturering is volgens het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie niet alleen gemakkelijker, het levert ook aanzienlijke kostenbesparing op.

Volgens een rapport van de Europese Commissie kost het verwerken van een papieren factuur gemiddeld €30. Voor een elektronische factuur is dat gemiddeld €6. Het gaat dan wel om daadwerkelijke geautomatiseerde afhandeling, niet om een factuur die bijvoorbeeld per pdf wordt verstuurd.

Met name de gemeenten presteerden onder de maat. Bij grotere gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) werden 1,4% van de facturen elektronisch afgehandeld. Bij de kleinere en middelgrote gemeenten was dit 1,9%. De provincies en waterschappen factureerden respectievelijk 2,3% en 2,5% elektronisch. Het blijkt dat de factuur per post nog steeds de norm is. Een woordvoerder van werkgeversvereniging VNO-NCW denkt dat de 10% wellicht te ambitieus is geweest. VNO-NCW is blij dat alle 78 Rijksoverheidsorganisaties vanaf dit jaar verplicht worden om elektronische facturen te ontvangen. De gemeenten en provincies dienen in 2018 helemaal uitgerust te zijn voor elektronisch factureren

Digitaal factureren
We zien bij Driessen wél dat veel van onze opdrachtgevers de stap hebben gemaakt naar digitalisering van facturen. Inmiddels ontvangen ongeveer 50% van onze opdrachtgevers de facturen digitaal per e-mail. Dit is een goede stap in de richting en neemt ook al voordelen met zich mee zoals kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. Als E-HRM dienstverlener kijken wij altijd naar de beste mogelijkheden om dienstverlening zo efficiënt mogelijk in te richten.

Bron: Financieel Dagblad