Artikel
25 nov '19
25 november '19
3 min

Een traineeship starten? Dat vraagt om een andere manier van werven

De cijfers liegen er niet om. Er is een groot aanbod van traineeships door het gehele land. Op vacaturesite Indeed staan in de maand november ruim 2.300 vacatures voor traineeships open. Kortom, een hot topic op de huidige arbeidsmarkt. Maar waarom?

De arbeidsmarkt is half vol

Is het glas half vol of half leeg? Een mooi gezegde waarbij je optimisme van pessimisme kan onderscheiden. Het opzetten van een traineeship is een optimistische arbeidsmarktbenadering. De benodigde specialisten zijn er niet, waardoor je de focus verlegt op de starters en switchers die er wél zijn. Met een traineeship creëer je vervolgens een win-win situatie: de starter ondervindt een uitgebreid trainings-/coachingstraject en als organisatie vorm je mensen voor een duurzame arbeidsrelatie.

Eigen bevindingen

Het afgelopen jaar hield ik mij bezig met de werving & selectie en opzet van het traineeship functioneel beheer bij IJK. Een traineeship waarbij je in een jaar het systeem AFAS en de rol van functioneel beheerder geheel eigen maakt, om vervolgens als functioneel beheerder bij de klant in dienst te treden. Ter beeldvorming: het systeem AFAS en de rol van functioneel beheerder leert niemand op school.

Tijdens de werving had ik al snel in de gaten dat sollicitanten specifiek op zoek zijn naar traineeships. Reacties waren ‘Ik ben op zoek naar een goed coachings/trainingstraject’ of ‘Bij veel vacatures wordt ervaring gevraagd, dat heb ik niet’.

Inmiddels hebben een aantal trainees het traject afgerond, heb ik de eindpresentaties gezien en zijn de trainees doorgestroomd als (junior) functioneel beheerder. Samen kijken we terug op een positief traject dat we zeker gaan voortzetten.

Trainee Zorah: “Voordat je de applicatie AFAS kent, ben je een paar maanden verder. Maar in een vrij korte periode leer je heel veel. Daarnaast merkte ik dat ik met mijn frisse kijk kritisch of anders naar processen keek. Dat gaf aanleiding voor interessante sparringsessies. Hoe doen jullie dit nou? Waarom is dat op deze manier? En is het wel logisch om het zo te doen?”

Werving tips & tricks

Voor een trainee ben je niet op zoek naar iemand met specifieke werkervaring, maar ben je op zoek naar een persoon die bij de vacature en het bedrijf past. Een persoon die uiteraard capabel genoeg is om het vak te leren, maar ook een persoon die weet waar hij/zij aan begint. Vooral het laatste is belangrijk. In gesprekken heb ik vaak ervaren dat de sollicitant een ander verwachtingspatroon bij de uiteindelijke functie had, iets wat je graag voor de start wil tackelen.

De tips die ik kan geven zijn:

  • De vacaturetekst in Jip en Janneke taal opstellen, maar wel met de triggers waar werkzoekenden op zoeken.
  • Check, check, dubbel check – bevestigingsvragen stellen. ‘Leg me eens uit wat de functie inhoudt?’ ‘Hoe denk je dat jouw werkdag eruitziet?’ ‘Waar zie je je over een X aantal jaar?’
  • Verwachtingsmanagement – sollicitanten een dagdeel op de werkvloer mee laten lopen. Zo spreken zij huidige medewerkers en kunnen verwachtingen worden bevestigd of juist worden bijgesteld.

Extra winsten

Nog niet overtuigd van een traineeship voor jouw organisatie? Denk dan eens aan de frisse wind die je binnenhaalt of de mogelijkheid voor één van je huidige medewerkers om de trainersrol te pakken.

Tenslotte ben je ook op sociaal (people) gebied maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Met een traineeship geef je de Nederlandse arbeidsmarkt nieuwe specialisten en stel je de starter centraal.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.