Artikel
4 okt '18
4 oktober '18
3 min

Economie in de lift, werkenergie in een dip

Dagelijks met energie aan de slag gaan staat voor werkgeluk. Maar hoe is het gesteld met de energie van werkend Nederland? Recent onderzoek van Energyfinder onder 5.000 werknemers toont aan dat het er een neerwaartse trend is: slechts 1 op de 10 werknemers werkt dagelijks met volle energie. Wat zijn de oorzaken van de dalende energie bij werknemers? En wat kunnen werkgevers hier aan doen?

Energiezones

De resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar werkenergie stemt behoorlijk negatief. En dit terwijl de Nederlandse economie in de lift zit, zoals we onlangs nog hoorden in de jaarlijkse Troonrede. Laten we eens inzoomen op de resultaten per energiezone. Het onderzoek onderscheidt vier zones: de hyperzone, zinzone, zombiezone en comfortzone. Veertig procent van de respondenten geeft aan te kampen met grote druk en is daardoor verkrampt bezig met overleven op het werk (hyperzone) en 37% geeft aan te werken op de automatische piloot (comfortzone). Ruim 11% van de respondenten is volledig afgehaakt op het werk (zombiezone). Zelfs de meest energierijke groep werknemers (12%) geeft een zorgelijke trend weer: vorig jaar gaf nog 20% van de medewerkers aan in de zinzone te werken. Dit is bijna een halvering van deze werkgelukkige groep medewerkers.

Wat vinden experts uit de wetenschap en praktijk hiervan?

De onderzoekers vroegen experts uit de wetenschap en praktijk naar hun visie op de resultaten. Bijna alle experts vonden de resultaten herkenbaar en gaven daarvoor ook mogelijke verklaringen. Zij wijten de grote energielekken voornamelijk aan de toenemende digitalisering door het aantrekken van de economie, de krapte op de arbeidsmarkt die de werkdruk doet toenemen, het afnemen van autonomie door de toename van losse contracten en controledrang van werkgevers. Ook zorgt de aantrekkende economie ervoor dat werknemers op zoek gaan naar een nieuwe baan, waardoor ze automatisch hun huidige baan negatiever waarderen.

Waar zit het lek?

Een groot energielek zit in de manier van leidinggeven. Het merendeel van de medewerkers (59%) geeft aan behoefte te hebben aan een hulpvaardige, coachende mentor. De dagelijkse praktijk wijst echter uit dat slechts 25% van de respondenten daadwerkelijk een leidinggevende heeft die deze stijl hanteert. De leiderschapsstijl van de regelende controleur blijkt minder gewenst, maar komt daarentegen in de praktijk vaak terug (44%). Andere oorzaken van energieverlies zijn onvoldoende zelfdiscipline om gestelde doelen te behalen, het onvoldoende meten en inzichtelijk maken van de stand van zaken binnen de organisatie en het feit dat negatieve emoties in veel organisaties de boventoon voeren.

Wat kunnen werkgevers en werknemers doen?

Gelukkig bevat het onderzoek ook een aantal tips om energielekken te dichten en meer werkenergie op te doen. Allereerst is het van belang om te analyseren in welke energiezone jij of je team zich bevindt. Kies vervolgens hooguit twee interventies om de energielekken te dichten. Richt je bij je interventies op het duidelijk maken, meten en bespreken van doelen. Dit houdt de koers scherp en levert energie op doordat je successen inzichtelijk maakt. Geef ook voldoende aandacht aan positieve emoties. Heb je veel medewerkers in dienst tussen de 23 en 31 jaar? Richt je dan specifiek op deze groep, aangezien de energielek in die leeftijdscategorie het grootst is. Vraag waar hun behoefte ligt, experimenteer en leer. Het is ten slotte ontzettend zonde om dit potentieel te laten weglekken.

Bron: Energy Finder

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.