Artikel
1 mrt '13
1 maart '13
3 min

Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers

Door de verhoging van de pensioenleeftijd staat duurzame inzetbaarheid hoog op de HR-agenda. Wanneer werkgevers ervoor kiezen om te investeren in duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers, levert dat een flinke financiële besparing op. Een daling van 1% van het ziekteverzuim door duurzaam werken, scheelt Nederlandse werkgevers gezamenlijk 2,6 miljard euro per jaar, wat neerkomt op een bedrag van € 400,00 per medewerker. Dit blijkt uit een doorberekening van CapGemini in opdracht van het ministerie van SZW.

Duurzaam werken betekent dat zowel werkgevers als medewerkers investeren in gezondheid, scholing, motivatie, productiviteit, kennis, vaardigheden en welzijn van de medewerker. En dat is belangrijk. Goede, gezonde en gemotiveerde medewerkers leiden immers tot hogere productiviteit, lager verzuim en meer betrokkenheid.

Belang van duurzame inzetbaarheid
De arbeidsmarkt verandert de komende jaren drastisch. Ondanks de verhoging van de pensioenleeftijd neemt de beroepsbevolking vroeg of laat af. Het is verstandig om nu al op deze ontwikkeling te anticiperen door te investeren in het behoud van medewerkers. Ook het kabinet steunt organisaties om hun medewerkers breder op te leiden en klaar te stomen voor een andere functie bij dreigend ontslag.

Vergroten van duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is de verantwoordelijkheid van zowel de werkgever als de medewerker zelf. Er zijn diverse manieren om duurzame inzetbaarheid te vergroten:

Betrokkenheid
Betrek medewerkers door bijvoorbeeld te laten zien welke bijdrage zij aan de organisatie leveren. Betrek ze tevens bij het maken van de afdelingsplannen, laat ze meedenken over het werk en vraag welke bijdrage zij leveren aan het realiseren van de organisatie- en afdelingsplannen.

Ruimte voor professionals
Professionals hebben behoefte aan ruimte in het werk. Geef ze daarom de ruimte om hun eigen beslissingen te nemen, creëer waar mogelijk zelfsturende teams en laat ze zelf hun werkroosters bepalen.

Gezonde levensstijl
Duurzame inzetbaarheid wordt vergroot door medewerkers gezond aan het werk te houden. De inzet van Arbo-diensten zijn hier een voorbeeld van. Naast de inzet van een Arbo-dienst zetten bedrijven steeds meer in op het aanbieden van gezond eten in de bedrijfskantine en het afsluiten van bedrijfsovereenkomsten met sportscholen.

Ontwikkeling
Ontwikkel het talent van medewerkers zo optimaal mogelijk. Kennis en vaardigheden moeten up to date blijven, zodat medewerkers van toegevoegde waarde blijven voor de arbeidsmarkt. Het ontwikkelen van medewerkers kan op allerlei manieren. Zo kan geïnvesteerd worden in opleidingen en workshops, maar het is ook mogelijk om medewerkers elders ervaring op laten doen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een detachering of een stage.

Meer weten over duurzame inzetbaarheid?
Tijdens de HRM Actualiteitendagen op 26 maart aanstaande wordt het onderwerp duurzame inzetbaarheid uitgebreid toegelicht. Naast dit onderwerp worden diverse andere actualiteiten op het gebied van HRM behandeld en heeft u de mogelijkheid informatie uit te wisselen met collega’s uit het werkveld. Meer informatie over de HRM Actualiteitendagen.

Bron: Rijksoverheid en Personeelsblog

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.