Artikel
9 sep '14
9 september '14
2 min

Duurzame inzetbaarheid: een leven lang fit voor de arbeidsmarkt

Een belangrijk HRM-thema dat bij veel organisaties hoog op de agenda staat, is duurzame inzetbaarheid. Dat is logisch, want het is van groot belang om medewerkers op korte én lange termijn inzetbaar te maken en te houden. U bereikt dit door aandacht te hebben voor investeringen in de inzetbaarheid en productiviteit van medewerkers. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) stelt in dit kader vijf miljoen euro beschikbaar om medewerkers tot aan hun pensioen fit te houden voor de arbeidsmarkt.

MKB-project

Deze vijf miljoen euro is specifiek bestemd voor een project van MKB-Nederland om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) te stimuleren. Asscher en voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland hebben hierover een intentieverklaring getekend. De werkgeversorganisatie zal de komende vier jaar een voortrekkersrol vervullen bij de ondersteuning van bedrijven op het gebied van duurzame inzetbaarheid. In die periode moeten minstens duizend bedrijven worden geholpen.

Over duurzame inzetbaarheid

Het is niet de eerste keer dat de overheid geld beschikbaar stelt voor duurzame inzetbaarheid. Investeringen in mobiliteit, gezondheid en scholing moeten eerder regel worden dan uitzondering, als het aan de overheid ligt. Daarbij ligt de focus niet uitsluitend op het vitaal houden van individuele oudere medewerkers, maar ook op het aanspreken en binden van de nieuwe, jonge generatie. Met de grote vergrijzing voor de deur, de latere pensioenleeftijd, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt én een werkzaam leven dat steeds drukker lijkt te worden, verdient duurzame inzetbaarheid de volle aandacht.

Bundeling van thema’s

Het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vraagt om scholing en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, maar ook om een gezonde werksfeer en het terugdringen van ziekteverzuim. Vanuit het HRM-beleid kan gestuurd worden op een bundeling van thema’s zoals vitaliteit, leefstijl, gezondheid, een leven lang leren, opleiding en ontwikkeling, talentmanagement en loyaliteit.

Samen verantwoordelijk

Duurzame inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en de medewerker. Ook het ministerie van Sociale Zaken wijst erop dat de verhoging van de AOW-leeftijd en de vergrijzing van de beroepsbevolking het nodig maken dat werkgevers meer investeren in hun personeel. Medewerkers moeten op hun beurt bereid zijn te leren en zich aan te passen aan de steeds dynamischer wordende arbeidsmarkt.

Meer weten?

Kijk gerust eens op onze website om meer te lezen over duurzame inzetbaarheid of over andere actuele HRM-thema’s.

 

Bron: Rijksoverheid

Monetta Driessen
HR-redacteur

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.