Artikel
28 jan '19
28 januari '19
3 min

Durf verder te kijken dan het CV lang is

Soms blijf ik mij verbazen over hoe weinig kansen starters hebben op de huidige arbeidsmarkt. Zo was ik laatst op een feestje waar ik hoorde dat een vriendin op zoek was naar een baan. Net diegene die cum laude was afgestudeerd, de scriptieprijs in ontvangst heeft mogen nemen en beschikt over de nodige praktijkervaring.

Ze weet dus exact hoe het er aan toe gaat op de werkvloer, alleen mist ze nog leidinggevende ervaring. Je zou toch zeggen dat werkgevers staan te trappelen om haar in dienst te nemen op basis van haar praktijkervaring, kennis, doorzettingsvermogen en wilskracht. Volgens mij weegt dit alles namelijk zwaarder, dan ervaring in leidinggeven. 

In de huidige arbeidsmarkt hebben we te maken met heel veel keuzes als het gaat om mensen met ervaring dan wel zonder ervaring. Maar wat is nu het beste voor je eigen organisatie? Uiteindelijk wegen veel verschillende factoren en belangen mee waar je als werkgever je beslissing op baseert. Denk bijvoorbeeld aan de samenstelling van je team, ervaring in de branche en ervaring binnen je bedrijf. 

Volgens mij moeten we soms met andere ogen naar een CV gaan kijken. Diploma’s zeggen veel over het niveau van de kandidaat, maar uiteindelijk moet je wat je hebt geleerd toe kunnen passen en daarnaast de mogelijkheid krijgen om jezelf te blijven ontwikkelen. Echter is het creatief ombuigen van een stukje werkervaring ook belangrijk. Is een sollicitant pedagogisch medewerker geweest bij een kinderdagverblijf en solliciteert ze op een functie van locatieleider? Maar wijs je haar af omdat ze geen leidinggevende ervaring heeft, maar wel de papieren? Jammer! Want je wijst iemand af die met een frisse blik je organisatie binnenstapt en weet hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Ze spreekt de taal van pedagogisch medewerkers, maar heeft inhoudelijk gezien ook de kennis om te gaan sturen, coachen en motiveren.  

Ik weet ook dat het niet altijd mogelijk is om op deze manier te kijken en zoeken naar een nieuwe medewerker. Maar toch wil ik graag meegeven dat het soms goed is om wat meer ‘risico’ te nemen, omdat dit kan eindigen in geweldig mooie nieuwe dingen! Dus waar wachten we nog op? Ga voor de ruwe diamant die je als organisatie nog kan gaan slijpen. Kortom; een starter geeft een energieboost, wil graag leren en is productief. Een prachtige aanwinst voor je organisatie! 

Dit artikel is geschreven door Fenna Nijssen, recruiter onderwijs bij Driessen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.