Artikel
4 aug '17
4 augustus '17
3 min

Durf je medewerkers zelf te laten denken

Voor draagvlak bij verandering kun je medewerkers het beste zelf laten nadenken over nieuwe oplossingen. Hoogleraar André Wierdsma noemt dit co-creërend veranderen en organiseren. Volgens hem moeten managers stoppen met het bureaucratische idee om denken en doen te splitsen. Dat betekent niet eerst een plan bedenken met een selecte groep, maar samen scheppend bezig zijn.

Het is volgens Wierdsma belangrijk om samen met medewerkers een plan te maken en stil te staan bij de knelpunten van de organisatie. Daarbij is de autonomie van de medewerkers het uitgangspunt. Managers hebben dan als rol het meegeven van kaders. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor een goede samenwerking. Slagen ze erin om gezamenlijk tot afspraken te komen, dan is een ‘verkooppraatje’ richting de rest van de organisatie niet nodig.

Goed gesprek

Wierdsma heeft het over ‘belerend organiseren’, waarbij het vaak gaat over ‘alle neuzen dezelfde kant op’. Hij vindt dat helemaal niet de essentie. Volgens hem moet het draaien om het goede gesprek. “Laat mensen vrij meepraten en hun mening geven over bepaalde situaties. Het is voor leidinggevenden daarom ontzettend belangrijk om een veilige omgeving te creëren.”

Overlevingsgedrag

Voelen medewerkers zich onveilig, dan vallen ze terug op individueel overlevingsgedrag. Ze ervaren geen vrijheid om een tegengeluid te laten horen. Dat is dodelijk voor de organisatie. Wierdsma: “Het is als leidinggevende belangrijk om te realiseren dat verschillend denken oké is, omarm het en haal er je voordeel uit. Blijf in gesprek en kom uiteindelijk tot afspraken. De handjes moeten dezelfde kant op, niet de neuzen.”

Vijf tips

De hoogleraar geeft de volgende tips:

  • Zorg voor een veilige omgeving
  • Accepteer en verwelkom verschillen
  • Ga in gesprek
  • Durf tegen de stroom in te gaan
  • Zet samen de schouders eronder

Drama

Pas je dit niet toe dan blijf je volgens Wierdsma steken in de zogeheten ‘dramadriehoek’. Deze bestaat uit de aanklager (die anderen graag aanvalt en het altijd beter weet), de redder (die anderen helpt en teveel verantwoordelijkheden neemt) en het slachtoffer (die zich altijd het slachtoffer van zijn omgeving voelt en geen eigen verantwoordelijkheid neemt).

Psychologie

Wierdsma benadrukt dat de dramadriehoek een belemmering vormt voor productief en efficiënt werken. Kijk daarom of jij je in een van de rollen herkent. Je doet er dan goed aan eruit te stappen en je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Als je als manager een zinnige en verbindende rol wilt vervullen, dan moet je jezelf durven verbinden met mensen. Dit vraagt om een goed zelfbeeld, empathie en de moed om disfunctionele patronen te herkennen en aan de orde te stellen. Het betekent dat je je als manager meer moet richten op de psychologie van je organisatie.

Bron: Management Team

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.