Artikel
2 apr '19
2 april '19
4 min

Diversiteit? Zoek grenzen op!

Erbij horen, samenwerken, met de groep meedoen, onderdeel uitmaken van een team, samen een doel bereiken; allemaal hele normale wensen van werkend Nederland. Wie wil er nou alleen zitten in de lunchpauze, terwijl de rest van je collega’s gezellig samen een wandelingetje maakt?

Just one call away

Alleen zijn; daar hou ik van. Thuis op de bank een serie kijken, wat boodschappen doen, sporten; heerlijk om in mijn eentje te doen. Ook een dagje alleen op kantoor of thuiswerken kan ik op zijn tijd waarderen. Waarom ik daar zo van kan genieten? Ik weet dat ik eigenlijk niet alleen ben. Met één telefoontje heb ik zo een lunchafspraak of een koffiedrink-moment gepland of verhuis ik samen met mijn laptop tijdelijk naar een iets gezelligere werkplek. Het is voor mij een kleine moeite om mensen om me heen te verzamelen. Mijn mensen, mijn tribes.

Wat is een tribe?

Iedereen is onderdeel van een tribe. Een tribe is een groep mensen met een gedeelde interesse, cultuur en manier van communiceren. Het immateriële, de ziel van de organisatie of het volk (de totem) staat in de samenwerking centraal. Je vriendengroep, je directe en indirecte collega’s, je gezin, je familie, voetbal-, hockey-, basketbalteam, etc. Allemaal groepen mensen met hun eigen gedrag en regels. In een tribe zitten vaak dezelfde type mensen, die het met elkaar kunnen vinden. Iedereen voelt zich betrokken en veilig. En dit is de kracht van een tribe. “Een tribe, een gemeenschap, een organisatie, bestaat door de grens tussen binnen en buiten, wie erbij hoort en wie niet. We vormen onze eigen culturele identiteit door ons af te zetten tegen de ander, door het contrast te vinden met de ander.” Een tribe gaat dus om  inclusiviteit. Erbij horen. Dat maakt het bewegen en onderdeel zijn van enorm sterk. De zwakte van een tribe is dat er echter dus een grens getrokken wordt tussen de groepen. Inclusiviteit kan namelijk niet zonder exclusiviteit. Door anderen buiten te sluiten, creëer je namelijk een groep. En dan hebben we het dus niet meer over inclusie, maar over diversiteit. Jij bent anders dan ik en je hoort er dus niet bij.

Mijn tribes 

Ik voel me onderdeel van verschillende tribes. Zo ben ik onderdeel van een vriendengroep, familie, inwoner van mijn stad, buurt en sportclub. Zakelijk ben ik werknemer van een bedrijf, teamlid, onderdeel van een club mensen in soortgelijke functie, redactielid van het personeelsblad en tekstschrijver voor een online platform. Binnen een tribe ben ik onder gelijkgestemden en op mijn gemak. Buiten de ene tribe heb ik de zekerheid van andere groepen om me veilig in te voelen. En door het bewegen tussen deze groepen kan ik makkelijker contact met anderen opzoeken, efficiënter werken door de juiste mensen te betrekken en enorm geïnspireerd raken van deze diversiteit.  

Net even anders, en wat een verrassing!

Het is niet altijd even makkelijk om onderdeel te worden van een tribe. Je moet soms even een drempel over. Even uit je comfortzone stappen en iets net even anders doen dan je misschien gewend bent. Niet voor iedereen even vanzelfsprekend en makkelijk. En omdat we weten van onszelf dat dit best spannend kan zijn, geldt dat natuurlijk ook voor een ander. Mensen die zo op het eerste oog misschien anders lijken en waarvan je niet zo goed weet of zij bij jouw club horen. Juist zij kunnen je nog wel eens verrassen en van meerwaarde zijn. Ik ben daar nog niet zo goed in, mensen die net even anders zijn betrekken in één van mijn tribes. Ik laat me nog iets te vaak leiden door de buitenkant. Maar ik heb ook mogen ervaren hoe het is om met mensen samen te werken die net even anders zijn dan ik. Optimistisch, enthousiast en gewoon blij om te kunnen werken. Daarnaast zijn ze ontzettend gedreven en goed in dingen waar ik dus helemaal niks van snap. Sindsdien probeer ik meer open te staan voor anderen. De verschillen die er zijn, en zullen blijven, te accepteren en kijken naar de mogelijkheid tot verbinding met elkaar. En voor je het weet zijn zij of ben jij onderdeel van een nieuwe tribe en ga je de meerwaarde van diversiteit ervaren.

Bron: Human Dimensions, Management Impact

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.