Artikel
8 jun '15
8 juni '15
2 min

Diploma’s hoger onderwijs gelden nu automatisch in Benelux

De Beneluxlanden Nederland, België en Luxemburg erkennen voortaan elkaars diploma's in het hoger onderwijs. Dit maakt het gemakkelijker om in de Benelux werk te vinden.

De Benelux is hiermee koploper in de EU. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een stap vooruit. Ze zijn enthousiast dat er zo meer keuze komt uit geschikt personeel.

Automatische erkenning

Tot nu toe kostte het soms wel vier maanden en 200 euro per persoon om een diploma goed te laten keuren in een ander Beneluxland. Met het nieuwe besluit weten de inwoners van de Beneluxlanden zeker dat het niveau van hun bachelors en masterdiploma’s automatisch in de hele Benelux wordt erkend. Het is nog wel mogelijk dat de landen de inhoud van de diploma’s en beroepskwalificaties toetsen.

Betere aansluiting arbeidsmarkten

Voor de inwoners van de Beneluxlanden is het met de nieuwe afspraak gemakkelijker om in het buurland te studeren of werk te zoeken. Dit zorgt voor een betere aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen hun vacatures sneller invullen en werkzoekenden kunnen op meer vacatures reageren.

Europese onderwijssamenwerking

Het besluit van de Beneluxlanden is een primeur voor de Europese onderwijssamenwerking. Automatische erkenning van elkaars hoger onderwijsdiploma’s staat hoog op de agenda in Europa. Op termijn moet er één Europese Hogeronderwijsruimte komen. De drie Beneluxlanden lopen hier met hun stap op vooruit. De werkgeversorganisaties hopen dat het een stimulans vormt om op Europees niveau ook zo’n stap te maken.

Bronnen: Personeelsnet.nl, Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.