Na een lange tijd van thuiswerken, zijn vanaf 26 juni ‘de hekken weer open’. Veel organisaties zijn druk aan het nadenken over het laten terugkeren van hun medewerkers. Fijn dat daar goed over nagedacht wordt maar jammer dat het veelal een technische exercitie is die gaat over werkplekken, inrichting en regels.

Persoonlijk vergelijk ik de periode van terugkeer met ‘de weidegang’. Je kent vast het beeld dat de koeien in het voorjaar weer voor het eerst ‘de wei in mogen’ wat altijd zorgt voor een mooi schouwspel van dansende en springende koeien. De boer bereidt ‘het spel’ goed voor en let ook op hoe zijn koeien de stal uit rennen om vervolgens op hun eigen manier te mogen vieren dat ze weer de wei in mogen.

Als ik het beeld van deze ‘weidegang’ plak op de mensen die weer terugkeren naar hun zakelijke werkomgeving dan zijn er een aantal zaken die mij bezig houden. Deze zaken leg ik graag aan jou voor. Hoe ga jij vanuit jouw rol hiermee om?

1. Hoe komen je mensen terug?

Welke impact heeft de pandemie gehad op henzelf en hun omgeving? Zowel fysiek alsook mentaal. Verwacht niet 100% dezelfde personen terug als die je voor de pandemie in huis had. Welke inzichten heeft dit opgeleverd? In hoeverre hebben deze inzichten impact op het werk?

2. Zijn ze fit?

Wat is er in het afgelopen jaar door hen gedaan aan zowel vakinhoudelijke – alsook persoonlijke ontwikkeling? Veel organisaties hebben de ontwikkeling op een laag pitje gezet. Denk goed na over hoe je de ontwikkeling (weer) aanwakkert. Wij bij Mensium zien nu een fors stijgend aantal aanvragen voor teamtrainingen. Dit is je kans om als organisatie weer een goede start te geven aan de nieuwe periode. Welk plan heeft jouw organisatie hieromtrent?

“De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven”

3. Wat is de impact van een lange periode ‘in de stal’ geweest?

Een lange periode thuis werken heeft impact gehad. Het werken van huis uit heeft zich razendsnel ontwikkeld en weinigen hoef je nog iets te leren over het werken met TEAMS of het oplossen van kleine ICT-problemen. Die leercurve was best stijl. Aan de andere kant heeft deze periode ook het echte contact geminimaliseerd. Veel gebeurde vanachter je laptop en van de meeste collega’s wist je niet eens meer of ze nog wel benen hadden. Het hervinden van de verbinding vraagt aandacht. Geef daar ruimte voor en schiet niet te snel in regelzaken zoals werkplekken, schema’s wie wanneer op kantoor mag zijn etc. Besef dat je bovenal mensen aan het werk hebt. “De mens is een sociaal dier, hij is niet gemaakt om alleen te leven” (Aristoteles).

4. Komen ze überhaupt terug?

Dit is ook bij uitstek de periode om mensen ‘kwijt te raken’. Dat klinkt dramatisch maar het gebeurt echt! In het afgelopen jaar was het voor veel mensen makkelijk om uit beeld te blijven. Zeker als de relatie met de leidinggevende al wat troebel was, werd het lastige gesprek vermeden. Wat nou als het contact troebel blijft, de medewerker uit beeld weet te blijven en de leidinggevende op korte termijn vertrekt? Volgens mij hét recept voor de ‘spookambtenaar’.

5. Wie ‘doet het hek open’?

Maak van de terugkeer een moment. Vier de afsluiting van een fase. Laat het niet voorbijgaan alsof er niets gebeurt is. Ook hier speelt de verbinding een belangrijke rol. Als leidinggevenden en directie adviseer ik je de mensen met open armen en oprechte aandacht te ontvangen.

6. Wat is de rol van HR binnen het nieuwe frame van ‘tijd en plaats onafhankelijk werken?

Welke impact heeft dit op jouw eigen HR-rol? Jouw organisatie zal zeer waarschijnlijk nog steeds hetzelfde willen leveren als ze voor en tijdens de corona-periode hebben gedaan. Toch is er fundamenteel iets gewijzigd aan het concept ‘werken’. Wat is dat voor jou en hoe kun jij jouw kennis, creativiteit en adviesvaardigheden benutten om jouw organisatie in deze zoektocht te helpen?

Zoals gezegd: De ‘weidegang’ is aanstaande! Met de nodige aandacht op bovenstaande vragen, ben ik ervan overtuigd dat we allemaal sterker ‘de stal’ uit zullen komen. Daag jezelf eens uit om de bovenstaande vragen tegen het licht te houden in relatie tot jouw organisatie.

Een hele goede ‘weidegang’ en een fijne zomer gewenst.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.