Artikel
19 dec '22
19 december '22
4 min

De tijdelijke urenuitbreiding: 3 vragen beantwoord

Zit jij ook met je handen in het haar vanwege een personeelstekort? En wordt ook nog eens één van je vaste medewerkers ziek? Een tijdelijke urenuitbreiding voor zittende medewerkers kan een oplossing zijn voor dit probleem. Na het lezen van dit artikel ken je de belangrijkste ins en outs van de tijdelijke urenuitbreiding.

1. Hoe kan ik de tijdelijke urenuitbreiding het beste vastleggen?

Dit kun je het beste doen in een brief of addendum bij de arbeidsovereenkomst. Benoem in elk geval:

  • Dat de uitbreiding is bedoeld als tijdelijke aanvulling op de bestaande arbeidsovereenkomst.
  • Hoe groot de uitbreiding is.
  • Wanneer de uitbreiding begint en eindigt.
  • Wat de reden is voor de uitbreiding.

Door dit op papier te zetten is het duidelijk dat jouw medewerker tijdelijk meer uren gaat werken en dat die situatie ook eindigt per de afgesproken datum. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat de medewerker meer uren kan claimen voor onbepaalde tijd, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is.

2. Mag ik onbeperkt tijdelijke urenuitbreidingen achter elkaar afspreken?

In dit geval is de vraag belangrijk: geldt de ketenregeling ook voor tijdelijke urenuitbreidingen? Normaal gesproken mag een medewerker maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd achter elkaar hebben, verspreid over drie jaar. Als je over de grens van drie overeenkomsten gaat, óf over de grens van drie jaar, heeft de medewerker automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Deze regel heet de ketenregeling.

Als je de uitbreiding afspreekt in de vorm van een aparte arbeidsovereenkomst, is de kans groot dat de ketenregeling ook geldt voor de tijdelijke urenuitbreiding. Daarom adviseren wij om de uitbreiding niet in een aparte arbeidsovereenkomst te regelen, maar juist in een brief of addendum bij de bestaande overeenkomst. Zorg ook dat de grootte van de urenuitbreiding niet (bijna) even groot is als de normale arbeidsduur van de medewerker. Als iemand bijvoorbeeld achttien uur per week werkt en een urenuitbreiding krijgt van nogmaals achttien uur, dan lijkt de urenuitbreiding op een losse arbeidsovereenkomst. Probeer dat te voorkomen door een klein aantal uren als urenuitbreiding af te spreken. Bijvoorbeeld acht uur per week bij een vaste arbeidsduur van 32 uur. Beperk tot slot ook de loopduur van de tijdelijke urenuitbreiding.

Als je de tijdelijke urenuitbreiding slim vastlegt, hoef je de ketenregeling misschien niet te volgen. Dan kun je dus vaker dan drie keer een tijdelijke urenuitbreiding met dezelfde medewerker afspreken, zonder dat de medewerker dit als vaste urenuitbreiding kan opeisen. Maar: dit is nog niet helemaal zeker, omdat de hogere rechters hierover nog geen uitspraak hebben gedaan. Wil je dit risico helemaal voorkomen? Spreek de tijdelijke urenuitbreiding dan niet vaker dan drie keer achter elkaar af, en niet langer dan drie jaar in totaal.

3. Kan ik een tijdelijke urenuitbreiding verplichten aan mijn medewerker?

Nee, dat kan niet zomaar. In de arbeidsovereenkomst spreken jullie samen een vaste arbeidsduur af. Deze afspraak kun je niet zonder toestemming van de medewerker aanpassen. Als werkgever kun je de medewerker dus niet verplichten om structureel meer uren te werken dan afgesproken. Ga daarover met de medewerker in gesprek en probeer er samen uit te komen. Soms mag je trouwens wel van de medewerker verwachten dat hij overwerkt als dat echt nodig is. Het is dan belangrijk dat dit niet te vaak gebeurt en alleen als het niet anders kan.

Let hier dus op bij de tijdelijke urenuitbreiding:

  • Leg de tijdelijke urenuitbreiding vast in een brief of addendum. Zorg ervoor dat het niet lijkt op een aparte arbeidsovereenkomst.
  • Spreek niet te vaak een tijdelijke urenuitbreiding achter elkaar af. Beperk de grootte van de tijdelijke urenuitbreiding ten opzichte van het hoofddienstverband.
  • Je kunt je medewerker niet verplichten om meer uren te werken. Ga dus met elkaar in gesprek.

In dit artikel bespreekt Charelle van Tilborg, jurist arbeidsrecht van het HRM kennissysteem RAP bij IJK, enkele vragen over de tijdelijke urenuitbreiding. Wil je meer weten, kijk dan op de website van RAP. Heb je een vraag voor Charelle of haar collega’s? Neem dan per e-mail contact op met de Helpdesk HRM.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.6 / 2. Aantal stemmen 16

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.