We zeggen het steeds vaker ‘even multitasken’. Maar een recent onderzoek toont aan dat multitasking niet bestaat. Ons brein kan een miljoen bits aan informatie filteren maar slechts een serie van enkele tientallen bits per seconde verwerken. Wanneer we denken te multitasken, schakelen we in werkelijkheid heel snel van de ene naar de andere taak. Het wetenschappelijk aangetoonde effect hiervan is tijdverlies, een verslechterde geheugenopname en een toenemend aantal fouten.

Multitasking-epidemie

Dit onderzoek is uitgevoerd door de Stanford Universiteit. Onderzoekers zeggen dat we in een tijd leven van de multitasking-epidemie. Om dit aan te tonen is het gedrag van honderden studenten geanalyseerd. Studenten die het sterkst multitasking-verslaafd zijn, doen vaak meer dan vier dingen tegelijk. Ze lezen een boek, maken aantekeningen, checken hun Facebook, sturen een appje en luisteren ondertussen ook nog muziek. De studenten zijn ingedeeld aan de hand van het aantal actieve bezigheden. Alle studenten werden achter een beeldscherm met blauwe en rode pijlen geplaatst, met de opdracht het aantal rode pijlen te tellen.

Focus

Aanvankelijk lukte het de studenten moeiteloos om in een korte tijd het aantal rode pijlen te tellen. Toen in het tweede gedeelte van de opdracht het aantal blauwe pijlen toenam, bleken de ‘multitasking-verslaafden’ de opdracht niet meer goed te doen. Ze telden minder snel dan de studenten die gewoonlijk niet aan multitasking deden, om de simpele reden dat zij werden afgeleid door de blauwe pijlen. Hoe dit werkt? Het brein van de multitasking-verslaafden is getraind om op iedere prikkel die binnen komt te reageren, terwijl het brein van de niet-multitaskers getraind is om zich op een enkele taak te concentreren. Studies laten zien dat de productiviteit met ten minste 60% afneemt wanneer iemand steeds wisselt tussen taken. Ook daalt het IQ met meer dan 10 punten.

De blauwe pijlen

Check het eens bij jezelf op je eigen werkplek: laat jij je afleiden door ‘de blauwe pijlen’? Denk dan aan binnenkomende mailtjes, Facebook, WhatsApp, telefoontjes, kletsende collega’s, die stapel werk die nog op je bureau ligt, etc. Ben je gefocust op een taak of ben je 4 dingen door elkaar aan het doen? Wil je écht effectief werken? Focus je dan op een taak en probeer je niet te laten verleiden om naar ‘de blauwe pijlen’ te kijken. Laat je telefoon eens in je broekzak zitten, open je mail pas nadat je klaar bent met dat waar je mee bezig bent en verwerk de stapel werk stuk voor stuk in plaats van alles door elkaar. Multitasking is, en dat is wetenschappelijk bewezen, een mythe.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.