Een aantal jaar geleden kwam onze jongste dochter bij me en stelde mij de vraag: “Ken je die mop van de mummie? Ingewikkeld hè?” Zonder dat ze het besefte, raakte ze de kern van hoe ik tegen ontwikkelen aan kijk.

Het is er al

Ontwikkelen is volgens mij niet zozeer iets nieuws leren, maar beter worden in dat wat er al is. Daardoor komt ontwikkelen ook dichterbij jezelf dan veranderen. Als je goed naar de woorden kijkt, zit het er al in verscholen. Ontwikkelen gaat over het voeden van dat wat er al was maar nog, ‘ingewikkeld’, verstopt was in jou. Veranderen verraadt al dat het over iets gaat dat ver van buiten je komt en liefst bedoeld is voor anderen.

De reis van veranderen naar ontwikkelen

Mijn vooronderstelling is dat weinig mensen zitten te wachten op een verandering, maar wel op een ontwikkeling. Dat is een essentieel verschil. Een verandering kan een ontwikkeling worden, wanneer je vanuit de verandering aansluiting weet te vinden bij de drijfveren van diegene(n) die je mee wilt krijgen. De vraag die telkens in de hoofden van alle betrokkenen speelt is: “What’s in it for me?” Dat vraagt van ons allemaal dat we ons voorafgaand aan de verandering verdiepen in de ander. De HRM’er en leidinggevende hebben hierin de rol van reisleider.

De uitdaging voor de reisleider

Een goede reisleider weet waar we naartoe gaan, maar weet ook van waaruit de reisgenoten vertrekken. De uitdaging voor de reisleider is dan ook dat hij of zij goed weet wie er aan de reis deelnemen. Dat de reisgenoten de reisleider kunnen verstaan; spreek je dezelfde taal? Dat de reisleider weet wat het doel van de individuele reisgenoot is en wat hen drijft.

Tip: vertragen om te versnellen

Wil je echte ontwikkeling faciliteren? Focus dan niet alleen op het einddoel, maar op de drijfveren en behoeften van de individuele medewerker. Stem daarop af en ik voorspel je dat het proces zal versnellen.

Ben jij klaar om op reis te gaan?

Het DNA van ontwikkeling is dé reisgids voor organisatieontwikkeling. Aan de hand van een 12 stappenmodel doorloop je alle fases die je tegenkomt als jouw organisatie in beweging is. Met de juiste hulpbronnen, voorbeeldcasussen en praktijkervaring leer je alles wat je nodig hebt om van verandering naar ontwikkeling te gaan. Bestel het boek hier.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.