Artikel
18 mei '20
18 mei '20
3 min

De boekentip van… Marc Oonk

Als je mij kent, weet je dat ik mij sterk verwant voel met een schaapherder. Ik loop rond, zorg goed voor mijn ‘schaapjes’, ervaar wat er is en leer aan de hand van wat ik zie en wat het met mij doet.

Naast dat ik een boek heb geschreven ‘Het DNA van ontwikkeling, de reisgids voor organisatieontwikkeling’, waarin ik veel van mijn inzichten deel, vormt het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho voor mij een grote inspiratiebron. Dit boek stop ik tijdens iedere reis die ik maak weer in mijn tas en lees het in één adem uit.

De AlchemistDe Alchemist is een spannend en betoverend sprookje met een realistische en glasheldere boodschap over het najagen van je dromen. Het boek is overigens een internationale bestseller geworden, dus de kans is groot dat dit boek ook bij jou bekend is.

De Alchemist vertelt het verbluffend krachtige verhaal van de Andalusische schaapherder Santiago. Hij koestert van jongs af aan maar één wens: reizen, alle hoeken van de wereld onderzoeken en dan eindelijk te weten komen hoe deze in elkaar zit. Hij reist vanuit Spanje naar Egypte na een terugkerende droom over een schat die hem daar opwacht. Tijdens zijn reis ontmoet hij verschillende mensen die hem helpen dichterbij zichzelf en zijn schat te komen. Na vele omzwervingen ontmoet hij in Egypte de Alchemist. Deze beschikt niet alleen over grote spirituele wijsheid, hij kent ook de diepten van het hart waarin de laatste waarheden over onszelf verscholen liggen. Na het lezen van dit boek kun je je niet anders dan afvragen naar welke schat jij in je leven op zoek bent.

Inspirerende citaten

Deze wijze citaten uit het boek inspireren mij, zetten mij iedere keer weer aan het denken of vormen aanleiding voor goede gesprekken. Wat doen deze citaten met jou?

  • De angst om te lijden is erger dan het lijden zelf.
  • Er is maar één iets wat een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.
  • Er is maar één manier om te leven, antwoordde de alchemist, door te handelen.
  • Het geheim van het leven is zeven keer vallen en acht keer opstaan.
  • Mensen zijn bang om hun grootste dromen na te jagen, omdat ze het gevoel hebben dat ze die niet verdienen of niet in staat zijn deze te bereiken.
  • Onthoud dat daar waar je hart is, ook de rijkdom zit.
  • Wie zich bemoeit met de bestemming van anderen, zal zijn eigen bestemming nooit ontdekken.

Ik voel mij zeer verwant met Santiago en misschien nog wel meer met de reis die hij maakt in zijn zoektocht naar de Alchemist. Of ik de Alchemist ooit ga vinden? Misschien zit hij al in ons hart? Bovenstaande citaten helpen wellicht om hem te vinden.

Een goede reis gewenst!

Profielfoto Marc Oonk

Marc Oonk

Directeur van Mensium, schrijver, spreker en gasthoofdredacteur magazine
Trends in HR ‘Ontwikkeling’

marc.oonk@mensium.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.