Artikel
7 aug '18
7 augustus '18
4 min

De maatschappij, dat ben jij! 

In 1998 startte Sire een campagne “De maatschappij, dat ben jij!” om burgers duidelijk te maken dat wij zelf dagelijks kunnen bijdragen aan het plezieriger maken van de maatschappij. Door in een aantal filmpjes op satirische wijze problemen in de maatschappij bloot te leggen, probeerde Sire bewustwording te creëren bij burgers over eigen gedrag. De boodschap dat elk individu met een klein beetje inspanning het verschil kan maken, heb ik zelf ook ondervonden.

Een aantal maanden geleden werd ik gevraagd om in het kader van een netwerkprogramma voor jongeren met een beperking, een jongere te begeleiden. Het doel was om als coach je eigen netwerk in te zetten om de jongere verder te helpen. Toen ik toestemde, schoten er allerlei vragen door mijn hoofd. Hoe ga ik het aanpakken? Kan ik wel echt iets betekenen voor haar? Heb ik een netwerk waar ze iets aan heeft?

Al snel bleek dat het niet uitmaakt welke aanpak je hanteert, door alleen al met haar in gesprek te gaan maak ik het verschil. Uiteindelijk startte de jongere na drie jaar thuiszitten weer met een opleiding en hebben we samen een bijbaan voor haar gevonden. Een paar uur van mijn tijd heeft voor haar echt het verschil gemaakt. Het gevoel dat ik een bijdrage heb geleverd aan iemands (werk)geluk is onbetaalbaar!

Maatschappelijke rol van organisaties 

Van organisaties, zeker in de publieke sector, wordt in de huidige arbeidsmarkt verwacht dat zij ook inspanningen leveren om mensen met een (arbeids)beperking te helpen. Twee initiatieven die door de overheid worden ingezet om dit te concretiseren zijn social return en de banenafspraak.  

Social Return 

Onder social return wordt het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verstaan. Momenteel zijn er 1,5 miljoen mensen in Nederland met een afstand tot de arbeidsmarkt die staan te trappelen om aan het werk te gaan. Een afstand tot de arbeidsmarkt wil zeggen dat iemand drie maanden of langer uit het arbeidsproces is. Het doel van social return is ervoor te zorgen dat een investering door een gemeente of landelijke overheid sociale winst (return) oplevert. Concreet houdt het in dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is van (uitzend)organisaties, gemeenten en (semi)overheden om werkgelegenheid, stageplekken en leer- en ervaringsplekken te creëren.

Banenafspraak 

De Wet banenafspraak is onderdeel van de Participatiewet en heeft als doel om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen. In 2026 moeten werkgevers in totaal 100.000 banen realiseren voor mensen met een ziekte of handicap. Als het werkgevers in Nederland niet lukt om het afgesproken aantal banen te creëren, kan de Quotumwet in werking treden. Deze wet verplicht werkgevers met 25 werknemers of meer om een aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen of anders een boete te betalen.  

Jij maakt het verschil! 

Hele mooie plannen natuurlijk, maar wie pakt de verantwoordelijkheid? Dat begint bij jezelf. Ik kan de garantie geven dat je er geen spijt van krijgt. Sterker nog, ik ben er werkgelukkiger door geworden. Wij kunnen allemaal vandaag al het verschil maken. Hoe? 

  • In jouw netwerk ken je vast iemand die al langer werkloos is of in een andere moeilijke werksituatie zit. Ga eens met elkaar in gesprek en hoor iemands verhaal aan. Wellicht kan jij na het gesprek wel iets voor diegene betekenen, bij jouw organisatie of ergens anders.  
  • Voor mensen die in de arbeidsbemiddeling werken; nodig eens iemand uit op kantoor met een beperking en kijk eens in jouw netwerk wat je voor diegene kan betekenen. 
  • Informeer eens bij een non-profit organisatie die jou aanspreekt naar de mogelijkheden als vrijwilliger. Bij Driessen hebben wij een foundation die een aantal stichtingen steunt, daar zijn volop mogelijkheden om jouw steentje bij te dragen.  
  • Ga eens met jouw leidinggevende of (directe) collega’s in gesprek wat jullie gezamenlijk kunnen doen.  

Het begint bij jezelf, just do it!

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.