Interview
4 okt '18
4 oktober '18
6 min

De kunst van het afstemmen met NLP

Communicatie tussen mensen is een essentieel onderdeel van elkaar begrijpen. Met Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) vergroten we de efficiency in de communicatie door niet alleen bezig te zijn met wat er gezegd wordt, maar ook met de manier waarop. We leren ons bewust te worden van ons eigen gedrag en het gedrag van de ander. Door inzichtelijk te krijgen in wat we onbewust doen, krijgen we een bewuste keuze in hoe we werkelijk kunnen afstemmen op de ander. Hierdoor vergroten we de kwaliteit van het contact.

We spraken trainer Huub Mennen en deelnemer Emmy Heijnen over hun ervaringen met de opleiding NLP.

Huub Mennen

Trainer Huub Mennen

Huub, hoe ben je in aanraking gekomen met Neuro Linguistisch Programmeren en heb je besloten daarin verder te gaan?

In 2009 ben ik zelfstandig ondernemer geworden en hield ik me bezig met vraagstukken op het gebied van marketing strategie. In de eerste opdrachten die ik uitvoerde kwam ik erachter dat ik de mens met zijn vraagstuk veel interessanter vond. Op advies van iemand ben ik een NLP opleiding gaan doen met aansluitend een coach en trainersopleiding. Inmiddels mag ik me erkend Internationaal NLP trainer noemen en is NLP een van de instrumenten die ik toepas in communicatie- en veranderingstrajecten.

Sluit het instrument goed aan bij een baan waarin je veel advies moet geven aan anderen?

NLP is een communicatie-instrument. Het staat los van de rol of functie die je vervult. Overal waar je met mensen te maken hebt en waar er sprake is van communicatie kan NLP je helpen. Wat ik de kracht van NLP vind is dat je leert begrijpen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Het is echt een verdiepingsslag in het controleren van je eigen gedrag.

Wat zijn momenten waarop je zou kunnen denken: Nu is een NLP-training goed voor mij?

Wanneer je inzicht wil krijgen in je eigen gedrag en de manier waarop je communiceert. NLP biedt uitkomst op verschillende pijlers zoals: leiderschapsontwikkeling, communicatie en samenwerken, adviseren en begeleiden van anderen en rondom inzetbaarheid. Reden voor aanmelding kan zijn dat mensen het lastig vinden om hun grenzen aan te geven of dat ze tegen bepaalde onvermogens aanlopen. Soms vinden zij het ook lastig om doelen te stellen of om positie te nemen in zaken.

Wat doe je tijdens de opleiding?

We vliegen de lessen op verschillende manieren aan. Wat bij ons centraal staat is het ervaringsgericht leren. Ik vergelijk het weleens met een voetbalwedstrijd. Je kunt heel lang over een bal praten, maar daarmee kan je nog niet voetballen. De aanpak zal zijn om aan de theorie te ruiken maar het vooral toe te passen.

Is het wel of handig om het samen met een collega te volgen?

NLP benader je vanuit de mens en niet de rol die je bekleedt. Zo zijn we nu begonnen met een prachtige groep waarin ook onze eigen collega’s vertegenwoordigd zijn. Zij laten hun functietitel voor wat het is. Hierdoor is er 100% veiligheid om die verdiepingsslag te kunnen maken. Wij als trainers stellen onszelf ook heel kwetsbaar op en daarmee laat je zien wat de kracht hiervan is. Dat is de magie van de kok die het recept kookt.

Waaraan zie jij dat een opleiding NLP succesvol is geweest?

Het is niet aan mij om te bepalen of iemand zijn resultaat geboekt heeft. Mensen komen bij ons binnen en we nodigen ze uit om een persoonlijke doelstelling te formuleren wat zich uit in een ontwikkelplan gedurende deze jaaropleiding. Wat we zien is dat ze gaandeweg dat ontwikkelplan bijstellen, omdat ze steeds meer nieuwe inzichten krijgen over zichzelf. Voor mij is een lesdag pas geslaagd wanneer mensen met meer vragen naar huis gaan dan waar ze mee gekomen zijn.

Emmy Heijnen

Deelnemer Emmy Heijnen

Emmy, waarom heb jij gekozen voor het volgen van de NLP-opleiding?

Gezien mijn leeftijd en ambities grijp ik graag carrièrekansen aan. Samen met mijn leidinggevende heb ik het over ontwikkeling gehad en ik heb aangegeven dat ik graag nog iets zou willen leren. Uiteindelijk heb ik voor NLP gekozen, omdat het een combinatie is van persoonlijke ontwikkeling en theorie.

Heb je al een bepaalde ‘eyeopener’ ontdekt bij jezelf?

Jazeker. Ik zoek altijd een reden achter iets zonder dat ik erbij stil sta wat voel. Na een aantal sessies merk ik al dat ik veel beter bij mijn eigen gevoel kan. Ook vind ik het interessant om te zien wat er gebeurt wanneer ik dat gevoel ook uitspreek.

En wat levert dat jou op?

Door bijvoorbeeld na een moeilijk gesprek je gevoel uit te spreken kun je dat stukje vaak makkelijker loslaten. Ook kan ik nu al beter mijn eigen richting bepalen door mijzelf de vraag te stellen, ‘wat wil ik nou eigenlijk?’. Ik denk dat ik nu al wat kleine en ook grotere keuzes heb gemaakt die ik een aantal maanden geleden misschien niet gemaakt zou hebben.

Ben je er bewust mee bezig om de theorie in de praktijk te brengen?

Ja, best wel. Ik vind het vooral leuk om te merken dat ik nu, wanneer ik uit een gesprek kom, er bewust mee bezig ben wat mijn bijdrage is geweest en wat ik daarin de volgende keer anders kan doen.

Hoe vind je het om deze training in een groep te volgen?

In het begin vond ik dit best wel spannend. Nu merk ik dat ik het heel erg fijn vind, omdat ik heel veel leer van wat ik zie gebeuren bij de ander. De herkenbaarheid die er vaak is vind ik heel waardevol en zorgt ervoor dat je al snel een hechte band krijgt met elkaar. Ik heb daar al een aantal dingen verteld die ik niet eens met goede vrienden heb gedeeld. Het is ook fijn om te merken dat anderen dat ook doen.

Hoe lang ben je op dit moment bezig met de NLP-training?

We hebben nu twee sessies gehad dus dat zijn 4 dagen. En dan heb je tussendoor nog met een gedeelte van de cursisten intervisie. Wij hebben afgesproken dat we deze intervisies om de beurt bij iemand thuis doen. We voeren onder het genot van een lekker hapje, hele goede gesprekken.

Wat hoop je er de komende maanden nog uit te halen?

Aan het begin hebben we allemaal een aantal leerdoelen opgesteld. Die hoop ik sowieso voor mijzelf nog te bereiken. Maar ik wil ook meer leren over hoe ik de theorie nog beter kan toepassen in de praktijk. Het zou ook heel mooi zijn als we het als groep goed kunnen afsluiten.

Waarom heb je juist voor deze NLP-training gekozen?

Ik ken Huub vanuit Driessen en ik heb met hem een aantal coachingsessies gehad. Wat ik bij hem ervaren heb is dat hij mij nergens mee weg laat komen. Ik vind dat soms best wel spannend maar ik dacht, als ik het ga doen, dan wil ik er ook alles uithalen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.