Artikel
24 jul '19
24 juli '19
3 min

De kracht van een ontmoeting

Thema’s als inclusiviteit en diversiteit hebben de aandacht. Veel mensen die ik spreek zijn zich ervan bewust dat het belangrijke onderwerpen zijn. Iedereen verdient toch een kans om zijn talenten te ontdekken, die in te zetten en zich gewaardeerd te voelen? Bovendien hebben we iedereen nodig in deze schaarse arbeidsmarkt.

Vanuit mijn rol als adviseur Social Return ligt de focus met name op mensen met een arbeidsbeperking. Hoewel gelukkig steeds meer mensen met een beperking een baan vinden, staan er nog veel te veel mensen aan de kant. En dat is niet omdat ze dat graag willen. De cijfers liegen er niet om. Deze mensen zijn niet altijd in beeld bij mogelijke werkgevers en instanties die hen naar werk zouden kunnen begeleiden. En ze zijn soms te vaak teleurgesteld en afgewezen om het zelf nog te proberen op de arbeidsmarkt.

Er zijn genoeg gemotiveerde werkzoekenden met een arbeidsbeperking (en talenten!). Daarbij komt dat er gelukkig steeds meer werkgevers zijn die openstaan voor mensen die iets extra’s nodig hebben. Maar hoe breng je die twee nu bij elkaar? Dat blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig te zijn.

Ik sprak laatst een bevlogen directeur en één van de sociaal impact spitsen van Onbeperkt aan de Slag. Zij organiseren meet & greets waarbij werkgevers en werkzoekenden met een beperking elkaar op een leuke en informele manier rechtstreeks ontmoeten. Geen selectie op papier, maar een simpele ontmoeting. Mensen die heel moeilijk door een regulier werving- en selectieproces komen, verrassen werkgevers door hun enthousiasme, doorzettingsvermogen en talenten. En inmiddels zijn er ruim 1000 mensen aan het werk via een ontmoeting van Onbeperkt aan de Slag. Het kan dus gewoon!

Dat inspireerde mij. Maar het maakte mij ook bewust van het feit dat we echt nog een weg moeten bewandelen. De uitdaging zit hem in het echt zicht krijgen op de mensen waarover we het hebben. Om wie gaat het? Wat heeft iemand is zijn mars? Waar komt een persoon goed tot zijn recht? En wat heeft iemand nodig om goed te kunnen functioneren in een betaalde baan? Ontmoetingen zoals Onbeperkt aan de Slag ze organiseert is een voorbeeld van een initiatief dat werkt.

Vanuit de werkgeverskant ligt er een uitdaging om niet langer alleen bestaande functieprofielen en vacatures als uitgangspunt te nemen, maar talenten en competenties centraal te stellen. Ga mensen ontmoeten en onderzoek wat zij voor jouw organisatie kunnen betekenen. Je zou zomaar verrast kunnen worden!

Dit artikel is geschreven door Karin van de Kerkhof, adviseur inclusieve organisatie bij Driessen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.