Artikel
23 jun '16
23 juni '16
3 min

De ideale temperatuur op kantoor met verwarrende temperaturen buiten

Het weer is behoorlijk wisselvallig. De ene dag regent het 12 uur achter elkaar pijpenstelen, de volgende dag genieten we met 25 graden van de zon en weer een andere dag schuilen we voor de onweersbuien met 31 graden. Juni van dit jaar is wat dat betreft een maand van extremen. En dat geldt niet alleen voor het weer buiten, maar zeker ook voor de temperatuur binnen op kantoor.

Airconditioners (of missende airconditioners) maken de ideale temperatuur op kantoor in combinatie met het weer buiten extra verwarrend. Maar wat is nu eigenlijk de ideale temperatuur om in te werken? En waarom?

De ideale temperatuur

Uit een studie van de Universiteit van Helsinki blijkt dat we minder productief worden bij een temperatuur onder de 15 graden of boven de 25 graden. Onder de 15 graden worden we minder productief, boven de 25 graden worden we suf. Beide niet bevorderlijk voor het uitvoeren van je werk.

Toch is er nogal eens een meningsverschil op kantoor over de ideale temperatuur. Vooral mannen en vrouwen kunnen het hierover nogal eens oneens zijn, omdat ze ook echt andere temperaturen prettig vinden om in te werken. Karin Verkuijlen, arbeidshygiënist bij de Arbo Unie, stelt echter dat de beste temperatuur op kantoor zo’n 21 graden is. In de winter mag dit iets lager dan in de zomer in verband met de buitentemperatuur.

Ideale temperatuur niet ideaal voor iedereen

Overigens, hoewel er wel één ideale temperatuur vastgesteld kan worden waar iedereen zich in kan vinden, zijn er altijd een paar uitzonderingen bij. Zelfs onder de mannen. Zo schijnt de Oval Office van Barack Obama, de president van Amerika, zo warm te zijn dat je er orchideeën in kunt kweken. Mark Zuckerberg, oprichter en directeur van Facebook, heeft liever een wat frisser kantoor. Daar ontstond een aantal jaar geleden nogal wat commotie omdat hij de koeling graag op 15 graden hield.

Last van de temperatuur op kantoor

Een fris ingestelde airco zorgt niet alleen bij Facebook voor behoorlijk wat klachten. Vaak geven mensen aan last te hebben van de airco op kantoor. We hebben het idee er verkouden van te worden of zelfs ziek. Toch blijkt dit in de praktijk niet vaak het geval. Verkuijlen: “Het ligt vaak aan andere factoren. Iemand die gevoelig is voor migraine kan daar bijvoorbeeld wel sneller last van krijgen als de airco aanstaat.” Ziek worden van de airco zien we minder snel.

Tevreden medewerkers

De airco gaat natuurlijk wel, logischerwijs, aan als het warmer wordt. Temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen wel voor een verkoudheid zorgen. Ook wordt er harder gestookt wanneer het buiten kouder wordt. Wat over het algemeen zorgt voor ontevreden medewerkers is de missende controle over de temperatuur. Als werknemers regelmogelijkheden krijgen, bijvoorbeeld per ruimte, blijken werknemers een stuk tevredener.

Mocht je hiertoe niet de mogelijkheid hebben, dan kun je natuurlijk altijd een flexibele werkplek opzoeken waar je de zonnestralen van buiten door het raam meepakt. Of denk er eens over om een dagje thuis te werken.

Bron: RTL Z

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.