Interview
11 jul '23
11 juli '23
4 min

“Dankzij AI heb je meer tijd voor gesprekken met mensen”

Artificial Intelligence: we kunnen én willen er anno 2023 niet meer omheen. Voor werving en selectie biedt de tool ChatGPT volop kansen. Welke precies? Daar kan recruitment expert Jacco Valkenburg meer over vertellen.

Hoe is recruitment de afgelopen jaren veranderd?

“Toen ik mijn eerste boek ‘Recruitment via LinkedIn’ schreef vijftien jaar geleden, benaderde bijna niemand kandidaten op een proactieve manier. Nu doet bijna elke recruiter dat. In Nederland zijn we namelijk ‘wereldkampioen LinkedIn’. Bijna elke Nederlander heeft wel een profiel. Voor recruiters is dat goud waard, want we kunnen bijna iedereen vinden en benaderen. Er zijn ook zoveel vacatures in Nederland, anno 2023 moet je die extra stap doen om kandidaten aan de sollicitatietafel te krijgen.”

Wat kan volgens jou beter in recruitment?

“Referral recruitment: het inzetten van medewerkers om goede nieuwe mensen te vinden. Dat gebeurt, maar er wordt niet altijd goed tactisch over nagedacht. Iemand bedenkt dat het een goed idee is om een geldbonus aan een medewerker te geven, nadat de kandidaat die is aangedragen ook echt door de proeftijd heen is. Je kan medewerkers beter eerder in het proces belonen, je bent immers ook blij als je meer sollicitanten krijgt. Daarnaast is het belangrijk om goed te overleggen met mensen die al bij het bedrijf werken. Zou je iemand aanbevelen om bij ons te komen werken? Hoe kunnen we je daarbij helpen? En hoe wil je graag beloond worden? Dat is informatie die de basis vormt van een ontwerp van een referral recruitment programma.”

Welke kansen brengt AI met zich mee voor recruiters?

“Ik kan met gemak dertig toepassingen noemen waarvoor je deze tool kunt gebruiken. ChatGPT geeft namelijk op élke vraag die je stelt antwoord. Okay, soms gaat ie hallucineren, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan de tool een strategisch advies voor employer branding, een operationeel plan voor onboarding, of een vacaturetekst laten schrijven.”

Laten we vacatureteksten nemen. Vertel eens hoe je dat aanvliegt?

“Leuk dat je dat vraagt. ChatGPT gebruik ik al in de fase van het voorbereiden van een vacature-intake. Ik vraag bijvoorbeeld aan de tool: welke vragen moet ik stellen aan de klant om een nog beter beeld te krijgen van de vacature? En dan voed ik ChatGPT met alle informatie die op dat moment heb. De volgende stap is de tekst laten schrijven met duidelijke instructies inclusief mijn aantekeningen. Je kan ChatGPT zelfs de interviewvragen laten geven. Inclusief de opdracht: Wat zijn goede antwoorden, wat minder sterke, en waarom?”

Is de kwaliteit van die antwoorden altijd even goed?

“De kwaliteit van de output hangt af van de kwaliteit van je vraag. Daar komt de expertise van de recruiter om de hoek kijken. Want die heeft alle kennis in huis om ChatGPT de juiste input te geven. Die input is bij mij zelden slechts één vraag of instructie. Je krijgt wat je vraagt. Dus bij een vacaturetekst voed ik ChatGPT met het functieprofiel, alles over de organisatie, wat de kernwaarden zijn, mijn aantekeningen, enzovoort. En ik geef duidelijke instructies die het de best mogelijke vacaturetekst maken: korte zinnen, begrijpelijke taal, maximaal vijf opsommingen voor taken en eisen, schrijfstijl, lengte, enzovoorts.’ Dingen die recruitmentexperts weten. Gelukkig hebben we die nog steeds nodig, haha.”

Zijn er ook valkuilen waar we rekening mee moeten houden?

“ChatGPT is een taalmodel, dat zich baseert op bestaande input. Dus bias in is bias uit. Let daarop.”

Word je eigenlijk een betere recruiter als je AI inzet?

“Ja, want het helpt je werk efficiënter, creatiever en beter geïnformeerd te doen. En het mooie is: je hebt door die tijdswinst meer tijd over om met kandidaten in gesprek te gaan. Daar doen we het voor!”

Hoeveel recruiters gebruiken de tool eigenlijk al dagelijks?

“We staan pas aan het begin. Tijdens trainingen die ik geef, stel ik altijd de vraag wie er al mee werkt. Bijna niemand gebruikt het dagelijks. Jammer, want er is zoveel mogelijk met ChatGPT en andere AI-tools. Achmea ken ik als een partij die er mee bezig zijn. Zij lopen sowieso wel voorop op HR-vlak, ook wat betreft arbeidsvoorwaarden. Ze hebben bijvoorbeeld ook een 34-urige werkweek.”

Binnenkort komt je nieuwe boek ‘Recruitment 4.0’ uit. Wat steken HR-professionals daarvan op?

“In mijn nieuwe boek is veel aandacht besteed aan onderwerpen waarmee je als recruiter het verschil maakt voor jouw organisatie in de huidige arbeidsmarkt. Zoals talentacquisitiestrategie, employer branding, social media (content) marketing, referral recruitment en natuurlijk ook alle nieuwe technologische ontwikkelingen zoals AI en ChatGPT. Lekker praktisch, maar je krijgt ook alle handvatten om een stevig strategisch fundament te leggen voor recruitment.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 2 / 2. Aantal stemmen 4

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.