Artikel
3 mei '16
3 mei '16
2 min

Collegialiteit overstijgt generaties en leeftijden

Generaties, het zijn er veel binnen een onderwijsinstelling. Maar welke invloeden hebben de verschillende generaties? Hoe vullen ze elkaar aan? Wat zijn de verschillen? Deze en nog veel meer vragen zijn gesteld aan HR en twee medewerkers van De Nieuwe Veste, ontwikkel(t) je talent in Coevorden en Hardenberg.

“Er bestaat binnen De Nieuwe Veste geen specifiek beleid voor de verschillende generaties van medewerkers. Ook wordt geen gebruik gemaakt van generatiemanagement. Maar het is in allerlei beleidsstukken een gegeven”, aldus Arja Tump, personeelsconsulent. “Zeker bij onderwijsontwikkeling, waar het gaat om kwaliteit, komen generaties elkaar tegen.” Arja behoort, naar eigen zeggen, tot de oudere generatie. “De generatie die moet opboksen tegen de jongere generatie,” zegt ze lachend. Maar er is geen verschil in omgang vanuit HR met deze verschillende generaties. “Het verschil zit in het feit dat de oudere generatie HR beter kent, maar er is aandacht voor de mensen ongeacht de leeftijd.”

Het verloop binnen De Nieuwe Veste is ontzettend laag. Dit zorgt er, samen met de verhoogde pensioenleeftijd voor dat medewerkers steeds ouder worden. De grootste groep medewerkers bestaat op dit moment uit medewerkers tussen de 40 en de 60 jaar. Toch wordt binnen De Nieuwe Veste juist minder in hokjes van generaties gedacht. Waar het beleid in het verleden nog gericht was op jong en oud, bijvoorbeeld door rekening te houden met oudere medewerkers bij het maken van het rooster, wordt het tegenwoordig steeds meer gelijk getrokken. Iedere generatie heeft specifieke wensen, dit is niet leeftijdsgebonden.

Als het aan Arja ligt, dan kiest zij voor een gezonde mix tussen de verschillende generaties van medewerkers. Jonge medewerkers die zorgen voor de vernieuwing en inspiratie, samen met de ervaren medewerkers die het klappen van de zweep kennen. Maar de toekomende krimp zorgt voor spanningen in het aantrekken en behouden van personeel. Bij het werven van personeel heb je niet altijd de vrije keuze, het is afhankelijk van het aanbod. Of de externe communicatie van De Nieuwe Veste invloed heeft op dit aanbod, kan PR medewerker Anja Zwols niet direct zeggen. “Het zal ongetwijfeld invloed hebben, hoe je je als school presenteert. De medewerkers zijn zich wel steeds meer bewust van het belang van externe communicatie. Iedereen denkt mee en er komt geregeld feedback op PR, maar dit is alleen maar goed. Het houdt me scherp.”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.