Artikel
11 apr '13
11 april '13
2 min

Cao-overleg VO afgebroken

Op 9 april is het cao-overleg voor het voortgezet onderwijs afgebroken. Een voorstel van de werkgevers bleek voor de bonden onbespreekbaar. Het tegenvoorstel dat de bonden deden tijdens het overleg op 9 april biedt geen loonruimte en spreekt niet van behoud van werkgelegenheid, vermindering van de werkdruk en meer regelruimte voor schoolbesturen. Dit was voor de werkgeversdelegatie reden om het cao-overleg per direct af te breken.

Financiële ruimte
“Om de werkgelegenheid te behouden en de werkdruk in de hand te houden, is het nodig om financiële ruimte voor scholen te creëren. Daartoe heeft de werkgeversdelegatie voorgesteld de huidige BAPO-regeling af te schaffen en een nieuwe regeling in te richten voor werknemers vanaf 60 jaar”, staat nu te lezen op de website van de VO-raad.

Bonden
In het tegenvoorstel dat de bonden deden, is volgens de werkgeversdelegatie geen ruimte voor een generieke loonsverhoging, geen ruimte voor werkgelegenheidsbehoud en geen ruimte voor werkdrukvermindering. Daarnaast zijn de bonden niet bereid om de regelruimte van scholen te vergroten. De werkgeversdelegatie heeft aangegeven het onbegrijpelijk te vinden dat bonden weigeren hun verantwoordelijkheid voor bovengenoemde belangrijke onderwerpen te nemen en ziet daarom geen mogelijkheid meer om het overleg met de bonden voort te zetten.

Berichtgeving AOb
In de berichtgeving van de Algemene Onderwijsbond na het afbreken van de onderhandelingen wordt gesteld dat de werkgevers geen afspraken willen maken over de financiële middelen die vrijkomen als de kosten van de cao omlaag worden gebracht. De voorstellen van de VO-raad gaan daar echter wel degelijk op in. De middelen moeten ingezet worden voor maatregelen om de werkgelegenheid te behouden en de werkdruk van werknemers in de hand te houden.

Actuele informatie cao VO
Wilt u meer weten over de ontwikkelingen rondom de CAO VO en de arbeidsvoorwaarden? Bekijk dan ons digitale HRM-kennissysteem RAP VO of neem contact op met Bianca van Lieshout, e-hrm adviseur RAP VO, via 0492-50 66 66 of bianca.vanlieshout@driessen.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.