Artikel
13 okt '15
13 oktober '15
4 min

Bovib waarschuwt voor overhaaste afschaffing VAR

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil de VAR per 1 januari vervangen door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA). Volgens Rob de Laat, voorzitter van brancheorganisatie Bovib, is dat te snel. Hij is bang voor chaos op de zzp-markt.

De Bovib is de brancheorganisatie voor onafhankelijke inhuur-intermediairs in Nederland. De leden ervan beheren samen ruim twee miljard euro aan inkomsten aan inhuur. Daarvan is ruim de helft van zzp’ers afkomstig. Voorzitter De Laat stelt dat door de huidige onduidelijkheid en onzekerheid opdrachtgevers onvoldoende weten waar ze aan toe zijn. “Ze weten niet wat wel en wat niet kan wanneer ze zelf zzp’ers willen inhuren.”

BV Nederland

Volgens De Laat is het onduidelijk hoe inhuur via intermediairs met de nieuwe wet gaat lopen. “Bijna alle grote inleners huren zzp’ers in via een intermediair. Ik maak me vooral zorgen om de BV Nederland. Die heeft flexibiliteit nodig.”

Inzet zzp’ers

Daarnaast maakt De Laat zich druk om de individuele zzp’ers. “Tienduizenden en misschien wel meer, dreigen per 1 januari hun opdracht kwijt te raken. Simpelweg vanwege het feit dat opdrachtgevers niet weten wat wel en niet kan. Wij krijgen signalen dat opdrachtgevers per gebrek aan duidelijkheid dan maar – misschien tijdelijk – stoppen met het inzetten van zzp’ers. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van deze wet?”

Parallel met WWZ

De Laat trekt een parallel met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). “Bij de WWZ was er ook een groot gat tussen de Haagse werkelijkheid en de realiteit bij organisaties. Wiebes doet voorkomen dat de invoering goed verloopt, maar de werkelijkheid die wij in de markt zien is anders.”

Overhaaste invoering

“Als het echt zo is dat de Wet DBA niet bedoeld is om zzp’ers dwars te liggen, dan snap ik de overhaaste invoering ervan niet. Organisaties zijn er gewoon nog niet klaar voor. Het overleg tussen de Belastingdienst en belangenorganisaties is nog maar nauwelijks gestart en er zit weinig vaart in. In onze ogen leidt het frustreren van flex in welke vorm dan ook, vooral tot minder werk”, beklemtoont De Laat.

Modelovereenkomsten

“Wiebes heeft het steeds over modelovereenkomsten die op de website van de Belastingdienst komen te staan en die duidelijkheid moeten geven over de overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Nu staan er slechts enkele. En als je die leest, dan lopen de rillingen over je rug”, aldus De Laat.

De modelovereenkomsten zijn volgens hem zeer algemeen en geven geen enkele houvast over het al dan niet aanwezig zijn van een arbeidsrelatie. “Daarnaast zijn ze zeer specifiek. Het lijken wel functieomschrijvingen. Gaan we toe naar één modelovereenkomst voor elke type opdracht? Dat wordt onwerkbaar.”

De Laat vindt dat wat zich hier wreekt, het gebrek aan regie is bij de Belastingdienst. “Je kan alleen iets dereguleren als er scherpe kaders zijn. Die ontbreken en de Belastingdienst maakt ze niet.”

Onnodige onrust

“Er is ook geen noodzaak voor de haast”, merkt De Laat op. “Het kabinet wil vooral schijnzelfstandigheid aanpakken. Prima, daar is niemand op tegen. De Bovib is voor eerlijke flex en tegen uitbuiting en schijnconstructies. Maar we willen voorkomen dat het kind met het badwater wordt weggegooid.” Hij verwijst naar het onlangs gepubliceerde rapport van de IBO-zzp-werkgroep. “Hierin wordt de schijnzelfstandigheid in het juiste perspectief gezet. Het is een belangrijk, maar marginaal probleem, zo staat met zoveel woorden in dat rapport.”

Een te snelle invoering van de Wet DBA zaait volgens De Laat onnodig onrust onder alle zelfstandigen. “Door een simpele verlenging van de VAR voor zes maanden creëer je meer tijd voor constructief overleg met alle betrokken partijen. Dan komen we gezamenlijk tot een juiste afstemming van de regels en de praktijk. Dan krijg je afspraken voor een duurzame flexmarkt zonder dat goedwillende opdrachtgevers en zelfstandigen er last van hebben.”

Eerste Kamer

De plenaire behandeling van en mogelijke stemming over de Wet DBA in de Eerste Kamer staan gepland op 27 oktober. Daarmee kan de nieuwe wet per 1 januari 2016 ingaan.

Zzp bijeenkomst

In samenwerking met Netwerk Zelfstandig Werkenden organiseert Driessen op donderdag 22 oktober een kennis- en netwerkbijeenkomst op onze locatie in Helmond, speciaal voor Zelfstandige Professionals. Bekijk het interessante programma en meld u direct aan.

Bronnen: ZiPconomy, Eerstekamer.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.