Artikel
24 jun '15
24 juni '15
2 min

Boek brengt 200 jaar ambtenaren in beeld

Sinds het begin van het Koninkrijk der Nederland in 1815 werken er ambtenaren aan en voor Nederland. Zonder hen had ons land er anders uitgezien. Het boek ‘Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten’ geeft de ambtenaren nu een gezicht.

Volgens minister Plasterk zorgt het boek voor waardering voor het vele belangrijke maar vaak onopgemerkte werk van ambtenaren. “Het ambtelijk vak is echt een vak om trots op te zijn. En wat je ziet is dat er in die 200 jaar ook een ontwikkeling zichtbaar is in wat we als belangrijke waarden in het ambtelijk vak zien.”

Communicatieve vaardigheden

Plasterk benadrukt dat de netwerksamenleving van nu niet alleen waarden als deskundigheid, loyaliteit en integriteit van ambtenaren vraagt. “Er wordt van hen een transparante manier van werken gevraagd en sterke communicatieve vaardigheden; samen met burgers en organisaties een probleem oplossen. Daar is ook een nieuw soort ambtenaar voor nodig. Het vakmanschap verandert.”

Veelzijdig beroep

Het boek Ambtenaren! start met Godert van den Capellen, die tijdens het Congres van Wenen de titel van koning in de wacht wist te slepen voor prins Willem Frederik van Oranje. Het boek houdt op bij Erik Gerritsen, bestuursvoorzitter van de Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Deze ambtenaar brengt het principe van één huishouden, één plan, één regisseur in de praktijk. Van den Capellen en Gerritsen en alle ambtenaren daartussen laten zien hoe divers het ambtenarenberoep is.

Ambtenaren!

Het boek is samengesteld door Jeroen Pepers en Davied van Berlo. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nam het eerste boek op 12 juni in ontvangst. Ambtenaren! kwam tot stand met hulp van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Nationaal Archief, het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk en het A+O fonds Gemeenten.

Bron: Rijksoverheid.nl

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.