Artikel
29 mei '19
29 mei '19
3 min

Bepalen eigen werkuren is zeer belangrijk voor Nederlandse millennials

Ruim de helft (54 procent) van de tussen 1980 en 2000 geboren generatie Y (millennials) ziet het kunnen bepalen van de eigen werkuren als belangrijk tot zeer belangrijk bij een nieuwe baan. Daarnaast heeft meer dan de helft (53 procent) bij hun werk een voorkeur voor meer flexibiliteit om de eigen uren te bepalen.

Dit laat onderzoek onder 1000 millennials zien van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van maaltijdbezorger Deliveroo Nederland. Verder geven de respondenten aan dat ze flexibiliteit belangrijker vinden bij de keuze voor een bijbaan dan voor een fulltime baan. Millennials zien bij het kiezen van een bijbaan de nabijheid van de locatie (46 procent), goede verdiensten (46 procent), leuk en afwisselend werk (35 procent) en een flexibel werkschema (33 procent) als het meest belangrijk. Wat de ideale baan betreft, draait het bij de respondenten om de verdiensten en een goede balans tussen werk en privé.

Flexibele uren

Bij de vraag aan millennials welke factoren hun keuze voor een bepaald bedrijf het meest beïnvloeden, geeft 39 procent aan dat het flexibel in kunnen delen van uren de meeste impact heeft. Een kleinere groep van 30 procent zegt dat het aanbod van sociale voorzieningen van invloed is. Voor het kiezen van een specifieke baan vindt 54 procent het belangrijk tot zeer belangrijk om eigen werkuren te kunnen kiezen.

Grote steden

Een flexibel werkschema krijgt bij het zoeken van een bijbaan in de grote stad een grotere waardering (39 procent) dan voor heel Nederland (33 procent). Millennials in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag vinden volgens de onderzoekers een flexibel werkschema (44 procent) en goede verdiensten (47 procent) het belangrijkste bij de keuze van een bijbaan. Wat het kiezen voor werken bij een bepaald bedrijf betreft, is de mogelijkheid om uren zelf flexibel in te delen het meest van invloed (47 procent) op millennials in de drie grootste steden.

Werk-privébalans

Voor een grote meerderheid (63 procent) van de respondenten uit kleine steden (54 procent overall) is de optie om de eigen werkuren te kiezen belangrijk of zeer belangrijk. Millennials in dorpen vinden voor de ideale baan met name de werk-privébalans belangrijk (41 procent, tegen 33 procent overall).

Rol technologie

Tot slot meent 31 procent van alle respondenten dat technologie positieve gevolgen heeft voor werk. Opmerkelijk is dat duidelijk meer werkende millenials denken dat technologie een positieve invloed heeft op werk, dan mensen die nog nooit gewerkt hebben (57 procent van parttimers tegen 18 procent van de mensen zonder werkervaring). Volgens de onderzoekers zouden (positieve) ervaringen met de inzet van technologie daarbij een rol kunnen spelen. 42 procent van millennials in grote steden is het eens of zeer eens met de stelling dat technologie voor werk zorgt. Dat is in dorpen 34 procent.

Bron: Deliveroo

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.