Artikel
26 jun '13
26 juni '13
2 min

Behouden van talent in tijden van crisis

Uit onderzoek blijkt dat de mogelijkheid tot opleiding, ontwikkeling en ontplooiing voor talenten de belangrijkste aspecten van een baan zijn. Deze aspecten wegen zwaarder dan het salaris of andere materialistische arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak. Door bezuinigingen is het voor veel organisaties echter moeilijk om opleidingen voor medewerkers te bekostigen. Hoe kan een organisatie er toch voor zorgen dat medewerkers voldoening uit hun werk blijven halen?

Informeel leren
In tijden van crisis is het voor veel organisaties lastig om grote sommen geld uit te geven aan opleidingen. Daarom moeten organisaties op zoek naar alternatieven om in medewerkers te investeren. Informeel leren is hier een voorbeeld van. Bij informeel leren creëert een organisatie, met behulp van reeds aanwezige kennis en kunde binnen de organisatie, manieren om medewerkers toch het gevoel te geven dat zij zich kunnen blijven ontwikkelen.

Feedback en reflectie
Een vorm van informeel leren is het sturen op feedback en reflectie. Door collega’s om feedback te vragen en door zelf feedback te geven, kan een medewerker veel leren over het (eigen) handelen in werksituaties. Ook kunnen medewerkers met behulp van intervisiemomenten werksituaties met elkaar bespreken. Reflecteren op situaties die zich hebben voorgedaan biedt namelijk weer leerstof voor toekomstige situaties.

Kennisdelen
Een andere manier van informeel leren is kennisdelen. Er is onder directe collega’s vast iemand die veel kennis heeft over een bepaald onderwerp. Door die kennis onderling te delen, wordt een leermoment bij de andere collega’s gecreëerd. Het delen van kennis kan ook breder worden getrokken. Denk daarbij aan het delen van kennis met de hele afdeling of zelfs de hele organisatie tijdens een inspiratiedag.

Toekomst
Met het oog op de toekomst is het van belang om talenten aan een organisatie te binden. Wanneer getalenteerde medewerkers de mogelijkheid krijgen om zich ook in tijden van crisis te blijven ontwikkelen, is de kans groter dat zij ook op het moment dat de economie weer aantrekt bij de organisatie willen blijven werken. Aan u de uitdaging om dit te faciliteren en alle kansen aan te grijpen om informeel leren binnen uw organisatie mogelijk te maken!

Bron: P&O Actueel

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.