Artikel
8 nov '17
8 november '17
2 min

Behoefte bij gemeenten aan flexwerkers blijft onveranderd hoog

Gemeenten zoeken steeds meer naar nieuwe medewerkers. Daarbij hebben ze, ondanks de dreigende krapte op de arbeidsmarkt, een voorkeur voor flexwerkers. Dat begint met jaarcontracten.

Met de sterk groeiende economie komen personeelstekorten in beeld. Om dat te voorkomen, zetten sommige branches flexcontracten om in een vast dienstverband. Ook bieden ze bij het werven van personeel meer vaste banen aan. VDL Nedcar besloot bijvoorbeeld onlangs 1.400 uitzendkrachten een vast arbeidscontract aan te bieden. Eind augustus kregen nog eens 600 uitzendkrachten een soortgelijk aanbod.

Jaarcontracten

Is bij overheden sprake van een soortgelijke ontwikkeling? Bert de Haas van FNV Overheid ziet het totaal niet gebeuren. Datzelfde geldt voor directeur Renny Hooi van Het Publieke Domein. “Bij de overheid en met name bij gemeenten zien we juist steeds meer een inzet op flexkrachten. Te beginnen met contracten van een jaar, met de mogelijkheid dat met nog een jaar te verlengen”, aldus Hooi.

Toename gemeentelijk flexwerk

Uit actuele onderzoeken van FNV Overheid en het A+O fonds Gemeenten blijkt juist dat het flexwerk in het gemeentehuis de afgelopen jaren toeneemt. In 2014 gaven gemeenten gemiddeld 13 procent van de totale personeelskosten aan de inhuur van derden uit. Dat steeg in 2015 tot 15 procent van de totale loonsom en in 2016 tot 16 procent.

Na-ijleffect

De groeiende economie zal de door vakbonden gewenste trendbreuk naar meer vast werk niet forceren. “Hooguit marginaal”, denkt De Haas van FNV Overheid. “En dan ook pas over een paar jaar, want bij de overheid is er altijd sprake van een na-ijleffect: gaat het in de economie slecht, dan merkt het bedrijfsleven dat acuut. Voordat die klap bij de gemeenten aankomt, zijn we meestal één of twee jaar verder. En omgekeerd geldt dat ook als het economisch beter gaat.”

Hogere eisen

Het voornaamste effect van de krapte op de gemeentelijke arbeidsmarkt kunnen volgens De Haas salarisstijgingen zijn of betere arbeidsvoorwaarden voor de flexmedewerkers. “Die kunnen immers hogere eisen stellen.”

Bron: Binnenlandsbestuur.nl

 

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.