Artikel
25 apr '18
25 april '18
3 min

Ambtenaren werken het langst voor één werkgever

Een op de drie werknemers is gemiddeld tien jaar of langer in dienst bij dezelfde werkgever. Bij de overheid duren de dienstverbanden gemiddeld het langst. De baanduur is korter naarmate de arbeidsrelatie flexibeler is en de werknemer jonger. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS op basis van een meting in 2016.

De lengte van het dienstverband, de baanduur is voor 32 procent van de 7,9 miljoen werknemersbanen tien jaar of langer. De baanduur ligt voor 21 procent van de banen tussen de vijf en tien jaar. Verder heeft 18 procent van de werknemers een baanduur van twee tot vijf jaar en veertien procent een baanduur van een tot twee jaar. Voor vijftien procent duurt het dienstverband minder dan een jaar.

Meer dan tien jaar in overheidsdienst

De dienstverbanden zijn gemiddeld het langst bij werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Bijna 60 procent van de 499 duizend ambtenaren werkt tien jaar of langer bij hun overheidsinstelling. De overheid is daarmee de enige sector waar meer dan de helft van de werknemers langer dan tien jaar dezelfde baan heeft. Daarnaast heeft minder dan een op de vijf ambtenaren een dienstverband dat korter is dan vijf jaar. De horeca en de zakelijke dienstverlening zijn de branches met de minste werknemers met minimaal tien dienstjaren. Dat geldt daar voor maar tien procent van de werknemers.

86 procent ambtenaren heeft vast contract

Het zijn vaker de oudere werknemers met een vast contract die een langere baanduur hebben. Bij de overheid heeft 86 procent van de medewerkers een baan voor onbepaalde tijd. De gemiddelde leeftijd van de werknemers is er ook hoger dan in andere sectoren.

Verschillen naar soort dienstverband

Van de werknemers met een vast contract is bijna de helft tien jaar of langer in dienst bij dezelfde werkgever. Voor ruim een kwart ligt het dienstverband tussen de vijf en tien jaar. Het percentage kortdurende banen is hoog bij de flexibele dienstverbanden. Zo heeft bijna de helft van de uitzendkrachten een dienstverband van minder dan een jaar en werkt ruim een kwart een tot twee jaar voor dezelfde werkgever. Ook de werknemers met een contract voor bepaalde tijd of met een oproepbaan hebben vaak een baanduur tot twee jaar.

Jongere en oudere werknemers

De baanduur van oudere werknemers is langer dan die van jongere werknemers. Van de oudere werknemers (55 tot 65 jaar) heeft ruim 80 procent een dienstverband van vijf jaar of langer. Voor 64 procent van deze leeftijdscategorie is de baanduur zelfs tien jaar of langer. Van de jonge werknemers (15 tot 25 jaar) werkt 90 procent vijf jaar of minder voor dezelfde werkgever. Volgens het CBS hebben jongeren steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie.

Bron: CBS

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.