Artikel
10 aug '15
10 augustus '15
2 min

Ambtenaren komen niet ontspannen terug van vakantie

De vakantieperiode in Nederland is inmiddels in volle gang. Op vakantie kan iedereen weer even bijkomen om daarna weer fris en fruitig aan het werk te beginnen. Uit het Ambtenaren-Vakantieonderzoek uitgevoerd door Binnenlands Bestuur blijkt dat dit niet altijd het geval is. Zo geeft een op de vier ambtenaren die terugkomen van vakantie aan niet uitgerust te zijn. 

Dertigers minder uitgerust dan 50+

Uit het onderzoek blijkt dat de vermoeidheid niet toeneemt naarmate men ouder is. Het is zelfs zo dat ambtenaren tussen de 31 en 40 jaar het minst uitgerust thuis komen. 50-plussers daarentegen hebben de meeste zin om weer te beginnen met werken. 

Hoge werkdruk

Stress en een hogere werkdruk zijn thema’s die een steeds grotere rol spelen binnen gemeenten. Medewerkers binnen een gemeente ervaren net iets meer stress (21%) vergeleken met andere sectoren in Nederland (20%). Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau SKB. Daarnaast laat dit onderzoek ook zien dat maar liefst 30% van de ambtenaren weinig energie heeft op het werk, vergeleken met 25% van de gemiddelde beroepsbevolking. Dit kunnen mogelijke verklaringen zijn waarom men uitgeput terugkomt van vakantie. Als medewerkers namelijk moe op vakantie gaan is de kans groter dat zij ook minder uitgerust terugkomen.  

‘Boost your energy’

Hoe kunt u er nu voor zorgen dat medewerkers minder uitgeput terugkomen van hun vakantie? Als HR-afdeling of leidinggevende kunt u hier iets aan doen door te investeren in energiebronnen, zoals het bieden van ontwikkelkansen, waardering uitspreken door een compliment te geven of door de betrokkenheid van medewerkers op organisatieniveau te vergoten. Energiebronnen zorgen ervoor dat een medewerker beter kan omgaan met negatieve zaken en hierdoor minder stress ervaart.  

Tot slot, ‘Keep calm and welcome back to work’.

Bronnen: Binnenlands Bestuur en succesinhr

 

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.