Artikel
8 sep '16
8 september '16
2 min

Aantal vacatures voor hoogopgeleide starters stijgt sterk

Tussen het tweede kwartaal van 2015 en dat van 2016 groeide de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent tot 29.000 vacatures. De vraag naar trainees en het aanbod van traineeships nam nog sterker toe met 46 procent tot bijna 3300 in het tweede kwartaal van 2016. Zo blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Intelligence Group analyseerde gegevens van de arbeidsmarkttool Jobfeed en het eigen Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1266 laatstejaars hbo- en wo-studenten. Vacaturesites blijken de meest populaire zoekmanier voor laatstejaarsstudenten die een baan zoeken. Ze worden gevolgd door bekenden/netwerk en social media. Bij academici is de universiteit ook erg belangrijk, zeker vergeleken met afstuderende hbo’ers.

Baan via uitzendbureau

Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatstejaarsstudenten blijkt dat 25% van de afstudeerders aan het hbo en 10% van de afstudeerders aan de universiteit een baan vindt via het uitzendbureau. Verder gebruiken academici gemiddeld 7,9 kanalen om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Dat is 6,1 bij hbo’ers. Dat verschil komt deels doordat veel laatstejaars hbo’ers gaan doorstuderen en daardoor minder actief zijn op de arbeidsmarkt. Studenten nemen steeds meer initiatief op de arbeidsmarkt door zichzelf bijvoorbeeld in beeld te brengen bij werkgevers, open te solliciteren en actief op bedrijvensites te kijken.

Traineeships

De groei van traineeships noemt Intelligence Group explosief met een groei van 46% in een jaar tijd. De vraag naar trainees is hiermee bijna 4,5 keer zo groot als die naar de nummer twee meest gevraagde startersfunctie ‘software engineer’. De meest gevraagde startersfuncties bevinden zich binnen de IT, sales en finance. Recruiter staat op de tiende plek als meest gevraagde startersfunctie.

Schaarste en wervingsproblemen

Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, geeft de explosieve vraag naar trainees de schaarste en wervingsproblemen weer die werkgevers ervaren om jong hoogopgeleid talent te werven. “Dat is met name in schaarse gebieden zoals IT. Traineeships worden gezien als aantrekkelijke manier om jong talent te verleiden. Tegelijkertijd zien we dat veel trainees binnen twee tot drie jaar de organisatie alweer hebben verlaten. Werkgevers kunnen voor het duurzaam werven van jong talent hun wervingsaanpak beter professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats van recruiter als startersfunctie”, aldus Waasdorp.

Top tien startersfuncties

De top tien van meest gevraagde startersfuncties op hbo/wo-niveau volgens Intelligence Group:

  1. trainee
  2. software engineer
  3. accountmanager
  4. assistent-accountant
  5. medewerker klantenservice
  6. programmeur .net
  7. programmeur PHP
  8. Java-ontwikkelaar
  9. financial controller
  10. recruiter

Bron: Intelligence Group

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.