Artikel
17 jan '14
17 januari '14
3 min

76 'excellente' scholen in Nederland

28 basisscholen, 36 middelbare scholen en 12 scholen uit het speciaal onderwijs mogen zich vanaf nu 'excellent' noemen en ontvingen in de Nieuwe Kerk in Den Haag het predicaat ‘Excellente School 2013’ uit handen van premier Mark Rutte en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Het is het tweede jaar op rij dat de predicaten worden uitgereikt naar initiatief van de vorige minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt.

“U maakt het verschil en dat verdient waardering. Er zijn nou eenmaal goede en minder goede scholen in Nederland. Ik vind het hoog tijd dat de grijze deken van gelijkheid er eindelijk af gaat. Verschil mag er zijn. U geeft steengoed onderwijs.”, zei Dekker bij de uitreiking van de predicaten.

Onderscheidende scholen
Excellente scholen zijn scholen die over de volle breedte goede resultaten halen, zowel op kernvakken als daarbuiten. Daarnaast spelen de omstandigheden waaronder een school werkt een belangrijke rol. Ook is de wijze waarop een school zich onderscheidt op een specifiek onderwijsgebied een belangrijk criterium, zoals de aandacht voor leerlingen die het erg goed doen of voor leerlingen die juist extra ondersteuning in de klas nodig hebben.

Voor het eerst speciaal onderwijs
Dit jaar kwamen voor het eerst ook scholen voor speciaal onderwijs en praktijkonderwijs in aanmerking voor een predicaat. Drie scholen voor speciaal basisonderwijs, vijf voor speciaal voortgezet onderwijs en vier praktijkscholen kregen het toegekend.

Excellente scholen helpen andere scholen
Dekker was vol lof over scholen die vorig jaar het predicaat toegekend kregen en vervolgens andere scholen hebben geholpen om zich te verbeteren. “Het verschil tussen een goede school en een excellente school, tussen een zeven en een tien, maken we niet in Den Haag. Dat verschil wordt gemaakt op de school zelf. En daarom is het zo belangrijk dat excellente scholen andere scholen helpen om zich te verbeteren.”

Grote waardering
Vorig jaar waren er nog 52 excellente scholen. Van de huidige 76 zijn er 39 die ook vorig jaar het predicaat excellent kregen en er zijn 37 nieuwe. Dit jaar streden 141 scholen om het predicaat.
“Het valt op hoe enthousiast de scholen zijn en trots op hun werk en de resultaten. Deze scholen staan voor onderwijs in de beste betekenis van het woord. De jury wil dan ook zijn grote waardering uitspreken voor de inzet van alle kandidaten.”, aldus juryvoorzitter Fons van Wieringen.

Innovatie en kwaliteit voor de klas
Driessen HRM feliciteert alle excellente scholen met het behalen van deze titel. Om excellent te worden en te blijven, moet je als onderwijsinstelling continue op zoek gaan naar mogelijkheden om zaken anders of beter te doen. Innovatie in de praktijk speelt een belangrijke rol. Bij Driessen hebben we eind 2013 een onderzoek gehouden onder 100 HRM’ers in het onderwijs met als onderwerp innovatie. Hoe kan HRM een bijdrage leveren aan de kwaliteit voor de klas? De resultaten hebben we verzameld in de publicatie ‘les(s) is more’. Deze kunt u kosteloos aanvragen of downloaden op www.driessen.nl/lessismore.

Bron: Rijksoverheid

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.