Artikel
9 jan '20
9 januari '20
3 min

7 tips waar je op moet letten bij een sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek. Voor veel sollicitanten een zenuwslopende aangelegenheid. Online zijn er dan ook tal van tips terug te vinden om de sollicitant zo goed mogelijk voor te bereiden op dit gesprek. Niet alleen voor de sollicitant is het goed om zich voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, maar ook voor de persoon aan de andere kant van de tafel: de interviewer.

Hierbij geven we 7 tips waar je als interviewer op moet letten bij een sollicitatiegesprek.

1. Bereid je goed voor

Zorg dat je altijd het juiste cv erbij pakt. Het is echt wel eens gebeurd dat de interviewer een verkeerd cv had uitgeprint en dit voor zich had tijdens het gesprek. Je kan je voorstellen hoe fout het dan kan gaan tijdens het gesprek. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden en focus te houden. Je kan maar één keer een eerste indruk maken.

2. Plan niet te veel sollicitatiegesprekken op één dag

Zorg dat je niet meer dan 4 gesprekken op een dag inplant. Bij het voeren van te veel sollicitatiegesprekken waarbij je ook nog te weinig noteert, loop je het risico dat je na afloop niet meer precies weet wie wat zei. Zorg dus dat je het onder controle houdt en voer maximaal 4 gesprekken op een dag. Noteer direct na het gesprek jouw bevindingen.

3. Stel de kandidaat op zijn gemak

Een sollicitatiegesprek is voor veel kandidaten een zenuwachtige aangelegenheid. Doe daarom je best om de kandidaat op zijn gemak te stellen. Hou het begin van het gesprek luchtig en wek vertrouwen. Maar liefst 41% van de kandidaten voelt zich meer verbonden met de organisatie als de mensen met wie het sollicitatiegesprek gevoerd wordt echt en oprecht zijn. Stel je persoonlijk op.

4. Stuur geen algemene uitnodiging

Zorg dat iedere kandidaat zich speciaal voelt bij alle contacten dus ook bij een schriftelijke uitnodiging. Stuur dus geen algemene uitnodiging, maar maak het zo persoonlijk mogelijk. De kandidaat voelt zich hierdoor speciaal en de kans is dan ook groter dat hij/zij voor jouw organisatie kiest. Probeer hierin de kandidaat te verrassen, denk bijvoorbeeld aan een welkomstboodschap bij binnenkomst.

5. Goede eerste indruk van de organisatie

Ook hier geldt het belang van de eerste indruk. Laat de kandidaat niet wachten bij de receptie en laat hem/haar andere plekken in het gebouw zien. Op die manier krijgt de kandidaat een indruk van de sfeer en eventueel toekomstige collega’s.

6. De vergaderruimte niet op orde

Niets is zo vervelend als met een kandidaat een ruimte binnenlopen voor het gesprek die niet opgeruimd en fris is, zoals nog kopjes op tafel, flipover die nog volgeschreven is of nog erger: een zweetlucht. Zorg dat je vooraf altijd de kamer controleert en opruimt en eventueel een raam openzet.

7. Informeer de kandidaat over het proces

Geef de kandidaat aan het begin of aan het einde van het gesprek helderheid in het proces en de duur ervan. Communiceer de stappen in het proces met de kandidaat, zodat hij weet wat hij kan verwachten.

Bron: Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1 / 2. Aantal stemmen 1

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.