Artikel
10 feb '21
10 februari '21
3 min

5 HR-lessen van de coronacrisis

Door de coronacrisis hebben HR-afdelingen te maken met nieuwe uitdagingen. De oplossingen waar ze nu mee komen, zullen vaak ook na de coronacrisis nog waardevol zijn. HR-directeur Kim Craenhals van Orange Cyberdefense Belgium noemt vijf HR-lessen voor de toekomst.

Thuiswerken als nieuwe standaard

De nieuwe manier van werken is volgens Craenhals een blijvertje. “Wij plannen bij onze medewerkers een survey over hun visie over het kantoor van de toekomst. Willen ze er samenwerken, klanten ontmoeten, brainstormen, werken in concentratie? En wat doen ze: liever thuis of in een satellietkantoor?” Ze beveelt aan om zeker de bedrijfscultuur en de teamspirit te bewaren. “Organiseer online-events, promoot samen sporten, ook al is het op afstand. Dat blijft waardevol.”

Werven op afstand

Bij werven op afstand spelen sociale media volgens Craenhals een heel belangrijke rol en dan zeker vanwege employer branding. “Zo trek je de juiste profielen aan en geef je iets weer van je bedrijf. Deel interviews met medewerkers over hun ervaringen, post foto’s als je cadeautjes uitdeelt, laat starters vertellen hoe ze zich voelen.” Craenhals benadrukt dat je het rekruteren op afstand kunt onderbouwen met online testen. “Die vertellen je iets over de match op vlak van cultuur. Ook post-corona kun je die tools blijven gebruiken. Niet de hele cyclus moet face-to-face gebeuren. Misschien kun je een eerste gesprek op afstand combineren met een tweede in het bedrijf. ”

Goede digitale tools

Craenhals stelt dat goede digitale tools onontbeerlijk zijn en zeker voor een duidelijke interne communicatie. “Natuurlijk moet dat ook zeer veilig gebeuren. Communiceer hoe die tools werken, voorzie handleidingen, ondersteun medewerkers. Ga er niet vanuit dat iedereen direct mee is, maar blijf herhalen als dat nodig is.”

Stel flexibiliteit voorop

De nu nog succesvolle bedrijven hebben zich volgens Craenhals snel aangepast en zijn flexibel. Zeker voor HR vindt ze flexibiliteit cruciaal, ook zonder crisis. “Het is de essentie, ongeacht de grootte van het bedrijf. Hou altijd rekening met het individu en probeer flexibel te zijn in de specifieke situatie. Dat geldt voor de keuze van verloningspakketten, maar ook voor de manier van werken, werven en ontslaan.”

Anders leidinggeven

Bij medewerkers die thuiswerken, moet je volgens Craenhals vooral handelen vanuit vertrouwen en minder vanuit controle. Ze denkt dat veel bedrijven daar niet klaar voor waren, maar geen keuze hadden. “Ondersteuning en begeleiding van leidinggevenden is cruciaal. Zorg dat ze bij de HR-afdeling terecht kunnen. Leidinggevenden hebben verschillende karakters, net als hun teamleden. Wij werken dan ook niet vanuit één programma, wel op maat.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.