Artikel
14 feb '21
14 februari '21
3 min

4 tips voor vitaliteit en verbinding in coronatijd

In verbinding blijven en aan vitaliteit werken is in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar tegelijkertijd een hele uitdaging. Veel mensen beginnen dan ook aan alle kanten te piepen en te kraken. Zowel fysiek als mentaal. We willen samen aan de slag om uitval op de werkvloer te voorkomen. Maar weet jij waar te beginnen? Met deze 4 tips helpen we je op weg.

1. Bel zoveel mogelijk met beeld

De meeste mensen merken zelf niet direct wanneer het de verkeerde kant met ze op gaat. Dat geldt voor onze mentale én fysieke gezondheid. De omgeving ziet dit vaak eerder. Schroom daarom niet om aan de bel te trekken als je merkt dat iemand anders reageert dan normaal. Om elkaar een beetje ‘in de gaten te houden’ helpt regelmatig contact. Pak daarvoor niet de telefoon, maar gebruik video-calls. Bijkomend voordeel: met beeldbellen ben je minder snel afgeleid en sla je informatie beter op dan via een ‘gewoon’ telefoongesprek.

2. Maak social talk normaal

Op de werkvloer maak je regelmatig een praatje bij het koffieapparaat. Thuis is dat anders. Hoewel het sociale aspect onmisbaar is, voelen we ons vaak bezwaard om een collega te bellen voor social talk. We lijken productiever zonder die mini-pauzes, maar zijn dat niet. De Amerikaanse journalist en auteur van managementboeken Tony Schwartz zegt: ‘Wanneer er meer van ons gevraagd wordt, hebben we de neiging om harder door te werken. Het probleem is alleen dat we, zonder enige rust en tijd om te herladen, meer fouten maken en minder gefocust zijn op onze taken.’

Zorg daarom dat mini-pauzes met social talk normaal worden. Stimuleer het. Het zorgt ervoor dat mensen op de hoogte blijven van elkaar en daarmee voor verbinding. Zo signaleer je een stuk makkelijker en sneller wanneer er iets aan de hand is.

3. Houd rekening met verschillen

We zijn allemaal anders en hebben andere behoeften. Een simpel voorbeeld is het verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft omgaan met stress. Door een hormoonverschil verwerken mannen stress doorgaans beter door inspanning en vrouwen door ontspanning. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer, persoonlijke, verschillen. Houd hier rekening mee en probeer passende tips te geven wanneer je merkt dat het even minder lekker met iemand gaat.

4. Bewegen is een must

Bewegen is zonder twijfel gezond. Dr. Olaf Verschuren, senior onderzoeker thema fysieke gezondheid bij UMC Utrecht zegt: ‘Volwassenen die vijf of meer dagen per week fysiek actief zijn, hebben 50% minder kans om verkouden te worden dan diegenen die de dag vooral zittend doorbrengen. En als zij dan toch verkouden worden hebben ze mildere klachten.’ Vitaliteit komt in de basis neer op 7 tot 8 uur slaap per dag en 150 minuten matig intensieve inspanning per week. Met natuurlijk de broodnodige vitamines uit gezonde voeding.

Nu kun je bewegen natuurlijk niet verplicht stellen, maar je kunt medewerkers wel motiveren. Een van de manieren is het organiseren van een stappenchallenge. Collega’s gaan in zo’n challenge de strijd met elkaar aan om de meeste stappen te zetten. Dit doen ze in zelf te vormen teams, gedurende een vooraf vastgestelde periode. Om niet iedereen, tegen het advies van het RIVM in, de straat op te sturen, zijn door het uitvoeren van diverse oefeningen in de woonkamer, zoals de welbekende squats, extra punten oftewel stappen te verdienen. Een stappenchallenge is niet alleen gezond, maar door het vormen van teams ook nog eens goed voor de teambuilding.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.