Artikel
13 jul '15
13 juli '15
2 min

3900 extra banen hoger onderwijs zijn een uitdaging voor afdeling HRM

Het laatste regeringsjaar van het kabinet Rutte II is aangebroken en na jaren van bezuinigingen en hervormingen in het onderwijs, is het nu tijd voor wat goed nieuws. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs kwam op 7 juli met het bericht dat er 3900 extra banen in het hoger onderwijs bijkomen. Dit is nodig om het onderwijs kleinschaliger en intensiever te maken. Binnen het hoger onderwijs wordt dit natuurlijk met veel enthousiasme ontvangen, maar dit is voor een afdeling HRM een flinke uitdaging.

Aantal docenten neemt met 15% toe

Tot 2025 is er ruimte voor 2500 extra (fte) docenten in het hbo en 1400 extra (fte) docenten in het wo. Dit is een toename van maar liefst 15%. Daarnaast is er geld voor honderden extra (fte) docentonderzoekers of universitair (hoofd)docenten met een gecombineerde onderzoeks- en onderwijstaak en honderden extra (fte) lectoren en promovendi met een onderwijstaak. Hiermee wordt het aantal lectoren per hbo-student bijna verdubbeld.

Druk op de afdeling HRM

Deze indrukwekkende cijfers kunnen een flinke belasting gaan vormen voor de afdeling HRM. Het is maar de vraag of een gemiddelde onderwijsinstelling ingesteld is op een toename van 15% van het personeelsbestand. Dit kan alleen in goede banen worden geleid met strategische personeelsplanning en personeelsinstrumenten zoals mobiliteit om op termijn de juiste kwantitatieve en kwalitatieve personele bezetting te realiseren. Voorbereiding op het werven met de juiste wervingskanalen, een duidelijke website voor sollicitaties, e-HRM en eventuele opleidingstrajecten zijn stappen waar de afdeling HRM een belangrijke rol speelt. Als de plannen van minister Bussemaker een succes willen zijn, kan dit dus alleen met hulp van de afdelingen HRM.

Bron: Rijksoverheid

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.