Artikel
1 jul '22
1 juli '22
3 min

Zó zorg je ervoor dat mensen hun talenten ontwikkelen

Als HRM’er wil je dat alle talenten binnen de organisatie de kans krijgen om te groeien en te bloeien. Zo voorkom je weglekkende energie en verzuim. En het levert ook nog eens een portie werkgeluk, inspiratie en productiviteit op. Maar wat zijn de do’s and don’ts om dat voor elkaar te boksen? Jacqueline Gerrits, coach bij Mensium, geeft 5 tips.

1. Ga met elkaar het gesprek aan

“Deze tip staat niet voor niets op de eerste plek. Het is de allereerste stap in je doel alle talenten binnenshuis te ontwikkelen. Waarom? Veel mensen vinden ‘talent’ een groot woord. Medewerkers vinden het lastig om ‘op te lepelen’ waar ze goed in zijn. Maar als je er samen voor gaat zitten, kom je vaak een heel eind. Vraag bijvoorbeeld wanneer iemand een fijne werkdag gehad heeft, of welke werkzaamheden bijna vanzelf gaan. En vergeet zeker niet naar de non-verbale signalen te kijken: als iemands ogen gaan stralen, dan zit je goed.”

2. Zet in op zelfregie

“Je kunt als HRM’er aangeven op welke manier een medewerker talenten kan inzetten of ontwikkelen. Maar waarom laat je dat niet over aan die ander? Dat is veel sterker. Als iemand zelf met ideeën komt, dan is de drive om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan groter. Talenten zijn namelijk als zaadjes. Eenmaal geplant, hebben ze veel water nodig. Als werknemers hun talent zelf ‘voeden’, genieten ze meer van het uiteindelijke bloeimoment. Vraag dus vooral: waar zie je kansen om jouw talenten nog meer in te zetten?”

3. Stimuleer om buiten de comfortzone te stappen (maar niet te ver!)

“Wie altijd binnen de comfortzone blijft, maakt nooit progressie. Maar té grote stappen nemen is ook niet goed, dan kan een medewerker het gevoel krijgen te falen. Zonde, want om 1 negatieve ervaring ‘goed te maken’ hebben mensen 3 positieve momenten nodig. Een faalmoment heeft dus behoorlijk wat impact. Werk daarom met kleine stapjes. Heb je een talent te pakken dat de werknemer wil ontwikkelen? Maak er dan niet meteen een groots project van. Door kleine stappen te zetten, kweek je zelfvertrouwen: essentieel voor groei!”

“Door kleine stappen te zetten, kweek je zelfvertrouwen: essentieel voor groei!”

4. Mocht het ‘misgaan’, stel de vraag: wat heb je ervan geleerd?

“Als talentontwikkeling onverhoopt toch minder goed gaat, kan iemand flink bij de pakken neerzitten. Dat is niet gek en zelfs helemaal menseigen. Aan jou de taak om de positieve vibe terug te laten keren. Laat allereerst zien dat je de ander begrijpt en dat je meeleeft. Als je die stap overslaat, voelt diegene zich misschien niet gehoord. Daarna parkeer je die negatieve gevoelens, én vraag je: kun je 1 ding noemen wat wel goed ging? En hoe zou je dat de volgende keer meer kunnen inzetten?”

5. Help werknemers reflecteren op hun eigen groei

“Heeft iemand stappen gezet? Vergeet dan niet om ook eens samen in de achteruitkijkspiegel te kijken. Vraag bijvoorbeeld: wat heb je allemaal gedaan om op dit punt te komen? Zo stimuleer je medewerkers om te benoemen waarin ze zijn gegroeid. Die eigen kracht laten inzien is super gezond. Het komt namelijk heel dicht in de buurt van jezelf een groots compliment geven!”

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.