Branded
14 nov '23
14 november '23
4 min

Zo steun je als werkgever werkende mantelzorgers

Maar liefst een op de vier medewerkers neemt na zijn werk de rol op van mantelzorger. Medewerkers die ook zorgen voor een naaste maken dus een belangrijk deel uit van onze hedendaagse werkmaatschappij. Maar hoe vinden deze werkende mantelzorgers de juiste balans tussen het zorgen voor naasten en het nastreven van werktevredenheid? Met welke uitdagingen worden werkende mantelzorgers geconfronteerd? En hoe kun je als werkgever bijdragen aan het werkgeluk van je mantelzorgende medewerkers?

Door te erkennen wat mantelzorgers doormaken en ze de juiste steun te bieden, creëer je een fijnere en inclusievere werkplek. Een bedrijfsomgeving die mantelzorgers ondersteunt, zorgt voor een positievere sfeer op de werkvloer en betere resultaten. Enkele tips:

  1. Erken de rol van mantelzorger: zo voelen medewerkers zich gewaardeerd.
  2. Geef extra vrije tijd: flexibelere werktijden, zorgverlof of extra vrije dagen zorgen ervoor dat werkkrachten meer tevreden en minder vaak ziek zijn. Al is meer tijd voor een mantelzorger maar een deel van de oplossing. Als je blijft vastlopen in je taken dan lost meer tijd slechts tijdelijk iets op.
  3. Voorzie in professionele ondersteuning: een mantelzorgmakelaar kan helpen met het organiseren van regeltaken, waardoor medewerkers effectiever hun rol kunnen vervullen. Hierdoor is extra tijd niet altijd meer nodig.
  4. Toon empathie: hoewel structurele maatregelen onmisbaar zijn, mag je de kracht van empathie niet onderschatten. Kleine gebaren, zoals een manager die vraagt hoe het gaat of even luistert, maken een wereld van verschil.

Werkende mantelzorger leidt dubbelleven

Mantelzorgers ondersteunen geliefden die ziek zijn, een handicap hebben of een jaartje ouder zijn. Die zorg varieert van dagelijkse klusjes zoals koken, schoonmaken of boodschappen doen. Tot intensievere hulp zoals wassen en aankleden of medische zorg. “Als je nooit eerder in de schoenen van een mantelzorger stond, is het moeilijk te begrijpen hoe zwaar en tijdsintensief dat is”, merkt Fello-adviseur Esmee van Tilburg op. “Het is niet zomaar iets wat je snel doet. Het vraagt veel van je op fysiek, emotioneel en soms ook financieel vlak.”

Voor medewerkers die ook mantelzorger zijn, komt deze zorgende rol boven op hun dagdagelijkse werktaken. Ze leven in twee werelden en jongleren elke dag tussen werk en thuis. “Die dubbele verantwoordelijkheid veroorzaakt stress of het gevoel van tekortschieten bij mantelzorgers. Bovendien ontstaan soms extra problemen als collega’s of managers niet zien hoeveel een mantelzorgende medewerker op zijn schouders neemt. Met misverstanden en onbedoelde druk op het werk tot gevolg. De directe en indirecte effecten van deze dagelijkse uitdagingen, verminderen het werkgeluk en -plezier van de mantelzorgwerknemer aanzienlijk”, zegt van Tilburg.

Heeft de mantelzorger nog werkplezier?

Plezier hebben in je werk hangt af van verschillende werkgerelateerde en persoonlijke zaken. Mantelzorg voegt daar nog een extra laag aan toe. Zorgen voor een geliefde heeft een merkbaar effect op het welzijn van de werknemer, ook al gebeurt het vaak uit liefde en een verantwoordelijkheidsgevoel. “Mantelzorg is vaak stressvol. Wie werk en zorgtaken combineert, voelt meer druk en heeft minder tijd voor rust. Dat leidt tot slaapgebrek, concentratieproblemen of een overweldigd gevoel. Als deze stress te lang duurt, ligt een burn-out op de loer”, vertelt van Tilburg.

Daarnaast worden mantelzorgers ook fysiek op de proef gesteld. “Taken zoals het heffen van een geliefde, ’s nachts opstaan of simpelweg niet genoeg rusten, belasten het lichaam. Daardoor ben je vaker ziek, heb je een lagere weerstand of minder energie op het werk. Bovendien hebben mantelzorgers het meestal ook moeilijk op emotioneel vlak. Het zien van het leed van een naaste, gevoelens van machteloosheid en het constant schakelen tussen rollen, is een zware last. Dat heeft onvermijdelijk effect op het werk in de vorm van minder motivatie en creativiteit, of zelfs depressieve gevoelens.”

Concrete hulpmiddelen op maat voor werkgevers én mantelzorgers

Ben je op zoek naar concrete hulpmiddelen en oplossingen om mantelzorgende medewerkers te ondersteunen? Dan is Fello jouw rots in de branding. Wij bieden onmisbare informatie en tools, zowel voor werkgevers als mantelzorgers. Werkgevers staan we bij met raad en daad. We maken samen het onderwerp mantelzorg bespreekbaar in jouw organisatie en leren je hoe je als werkgever kunt helpen. De mantelzorgers in jouw organisatie helpen we met een-op-een coaching. We zijn hun vraagbaak en luisterend oor tegelijk. En helpen hen met de organisatie van regeltaken.

Maak vandaag nog kennis met Fello en zet de eerste stappen naar een meer inclusieve en ondersteunende werkplek.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.