Artikel
24 sep '24
24 september '24
4 min

Zelfontwikkeling zou onderdeel moeten zijn van L&D

“Pas als medewerkers goed in hun vel zitten, kunnen zij nieuwe vaardigheden en ambities ontwikkelen”, stelt Paul van de Looij, Head of Talent Management bij blended marketing agency iO. Hij ontfermt zich over de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. In zijn beleving horen collega’s te worden uitgenodigd om zichzelf te kennen, begrijpen en ondersteunen, om zich ook als professional te kunnen ontwikkelen. Zelfontwikkeling zou volgens Paul dan ook een vast onderdeel moeten zijn van het Learning & Development aanbod en leerbudget.

Als onderwerp van zijn kijk op duurzame inzetbaarheid volgde hij – net zoals andere medewerkers – een van de 12-weken welzijnstrainingen van #SAM, die inmiddels onderdeel zijn van het trainingsaanbod van iO. Overtuigd door zijn eigen ervaring deelt hij zijn ervaring en learnings over de noodzaak van welzijnsontwikkeling binnen het L&D aanbod en de uitdagingen en rol hierin van de HR-verantwoordelijke en L&D’er.

Persoonlijk welzijn aan de basis van professionele ontwikkeling

“Perspectief en focus helpen ons als mens veerkrachtig te blijven. We krijgen allemaal onze uitdagingen op ons pad en dat kunnen we negeren, maar als werkgever zijn we erbij gebaat dat onze medewerkers hiermee leren om te gaan op een gezonde manier. Gezondheid en productiviteit zijn onderhevig aan onze mindset. Ondersteuning bieden in de privé-uitdagingen van medewerkers zou daarom gewoon bij iedere organisatie een vast onderdeel moeten zijn van het ontwikkel- & opleidingsprogramma”, aldus Paul.

Als werkgever toezien op de persoonlijke dilemma’s van medewerkers

Binnen een organisatie is het lastig om medewerkers uit te nodigen om hun kwetsbaarheid te tonen en uitdagingen bespreekbaar te maken. Laat staan om in te spelen op ieder individu en hun persoonlijke dilemma’s. Toch kun je hier als HR-verantwoordelijke en LD’er een grote stap in maken. Door in de basis te voorzien in een welzijnsaanbod dat iedereen de gelegenheid biedt om anoniem en in veiligheid met hun privé-uitdagingen aan de slag te kunnen. Paul ervaarde dit tijdens zijn deelname aan de 12-weken welzijnstraining ‘Omgaan met rouw en verlies’ van #SAM.

Wat je als HR-verantwoordelijke en L&D’er wél kunt doen

Je bent als werkgever niet de lotgenoot. “Je kunt als organisatie geen gedeelde ervaring bieden, terwijl het dus juist zo enorm waardevol is voor mijzelf en de andere deelnemers”, vertelt Paul. “Daarom hebben we ervoor gekozen om de welzijnstrainingen van #SAM in ons trainingsaanbod op te nemen. Zij hebben de programma’s en experts paraat staan en onze medewerkers kunnen op die manier anoniem kiezen voor hulp bij (intieme) persoonlijke uitdagingen. De taboedrempel verdwijnt daarmee dus ook”, aldus Paul van de Looij.

Hij werd verrast door de toegankelijkheid en enorme steun die hij door de welzijnstraining ontving. “Dat is vooral gelegen in de persoonlijke begeleiding en het lotgenotencontact met andere deelnemers”, zegt Paul hierover. “De nieuwe inzichten vanuit de online theorie, maar zeker ook de gesprekken tijdens de bijeenkomsten zetten me met beide voeten op de grond. Dat geeft houvast, perspectief en het vertrouwen om er te zijn met het ongemak dat je meedraagt, zonder het weg te moeten stoppen. Dat scheelt écht een hoop energie!”

“Door deze begeleiding op te nemen in het L&D aanbod, waaraan medewerkers anoniem deelnemen, wordt de taboedrempel verlaagd”

Paul zijn persoonlijke verhaal geeft een kijkje achter de schermen bij zo’n 12-weken welzijnstraining. “Ik heb jaren terug een pijnlijk dichtbij verlies geleden, maar ik heb daar niet te lang bij stilgestaan. Als werkende vader stel je andere prioriteiten dan bezig te zijn met je eigen gevoel. Toch blijft dit onderdeel van je leven en kan dat af en toe eenzaam en zwaar aanvoelen. Natuurlijk heeft dat ook invloed op hoe je er op je werk bij zit. De 12-weken training gaf enorm veel inzichten en oefeningen om hier zelf op een passende manier mee om te gaan, maar wat me vooral hielp was contact met anderen die mijn gevoel en uitdagingen delen. Toen ervoer ik begrip, erkenning en herkenning en dat geeft ruimte en zelfvertrouwen om verder te gaan.”, vertelt Paul over zijn ervaring als deelnemer aan de 12-weken welzijnstraining.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 1.5 / 2. Aantal stemmen 2

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.