Artikel
31 mrt '17
31 maart '17
3 min

Wet DBA; van uitstel komt afstel?

Vorig jaar mei werd de wet DBA gelanceerd. Een wet die de verantwoordelijkheid over de beoordeling van de arbeidsrelatie zowel bij de opdrachtgever als bij de ZZP’er neerlegt. En een wet die het vooral makkelijker en duidelijker zou moeten maken. Helaas liep dat even anders.

De invoering van de wet DBA heeft veel vragen en onduidelijkheden tot gevolg. Het is zelfs zo dat opdrachtgevers door deze onduidelijkheden geen ZZP’ers meer durfden in te huren. Bang voor de eventuele consequenties bij het niet goed inregelen van de inhuur. Het is dan ook niet voor niets dat Staatsecretaris Wiebes heeft besloten de handhaving van de wet op te schuiven naar 1 januari 2018. Opdrachtgevers hebben hierdoor meer tijd om hun zaken rondom het inhuren van een ZZP’er op orde te krijgen. Dit wil overigens niet zeggen dat u er tot die tijd niet voor hoeft te zorgen dat de inhuur van ZZP’ers op de juiste manier ingeregeld is. Dit moet nog steeds binnen de kaders van de wet DBA.  Wel is het zo dat er geen naheffing plaatsvindt als het onverhoopt niet goed geregeld blijkt te zijn. De belastingdienst neemt in deze periode een coachende rol aan, zodat duidelijk wordt wat wel en niet kan.

Modelovereenkomst

Een belangrijke wijziging is het gebruik van de modelovereenkomst die min of meer in plaats van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) is gekomen. Ondanks dat het niet verplicht is, is het wel verstandig gebruik te maken van deze overeenkomst. Bij de belastingdienst zijn verschillende varianten van de modelovereenkomst te raadplegen dan wel te downloaden. Bepaal welke modelovereenkomst het meest passend is voor uw organisatie. Let op: de modelovereenkomst mag niet op alle punten aangepast worden. De belastingdienst heeft in de modelovereenkomst aangegeven op welke punten géén aanpassingen gedaan mogen worden, omdat hierdoor de zekerheid dat er geen sprake is van loondienst zou kunnen vervallen.

Beschrijven, controleren en monitoren

Met alleen het gebruik van een modelovereenkomst bent u er nog niet. Zo moet u de opdracht en het ondernemerschap van de ZZP’er toetsen, moet er een projectomschrijving geformuleerd worden en moet gemonitored worden of de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden gelijk is aan de opdracht zoals deze beschreven is.

Geen afstel

Van afstel is dus geen sprake. De handhaving van de wet gaat er komen. Dit betekent dat alles per 1 januari 2018 echt op orde moet zijn. Bij twijfel over uw documenten of procedure is het raadzaam een expert in te schakelen die alles weet over de wet DBA. Zo weet u zeker dat u straks alles goed heeft ingeregeld.

Meer informatie

In de whitepaper ‘update wet DBA’ worden bovengenoemde aspecten verder toegelicht en krijgt u tips over waar u als opdrachtgever op moet letten. De whitepaper kunt u kosteloos aanvragen.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.