Artikel
18 nov '15
18 november '15
2 min

Werkstress is uitgegroeid tot de belangrijkste beroepsziekte

Werkstress is de oorzaak van 36% van het werk gerelateerde ziekteverzuim. Dat zijn 7.555.000 dagen en 21.000 FTE. Hiermee is stress op de werkvloer uitgegroeid tot de belangrijkste beroepsziekte. Genoeg reden om hier aandacht aan te besteden. Daarom is het van 16 tot en met 19 november voor de tweede keer de Week van de Werkstress. Maar wat kunt u als organisatie in de publieke sector doen om werkstress te verminderen?

Werkstress, Burn-out & Verzuim: de cijfers

3 miljoen Nederlandse werknemers hebben behoefte aan maatregelen tegen werkstress. Daarvoor is het van belang om te weten waar de problemen zich voordoen. De oorzaken van werkstress zijn divers:
– 44% heeft te weinig autonomie op het werk
– 38% heeft te maken met hoge taakeisen
– 23% is slachtoffer van ongewenst gedrag van buiten de organisatie
– 16% is slachtoffer van ongewenst gedrag van binnen de organisatie
– 8% wordt gepest op het werk
Burn-out klachten, de zwaarste vorm van werkstress, komen het meeste voor onder jonge werknemers van 25 tot 35. Bij maar liefst 17%.

Werkstress tegengaan

“Praten met collega’s helpt tegen werkstress. Ook is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor een prettige werkomgeving en oog hebben voor de eisen die ze aan hun werknemers stellen”. Dit zei minister Lodewijk Asscher bij de start van de Week van de Werkstress in Den Haag. Het verminderen van werkstress is lastig omdat het van veel factoren afhankelijk is. Het karakter van de werknemers, de cultuur van de organisatie, de zwaarte van de functie maar ook de opzet van de afdeling. Daarom geeft 55% van de werkgevers de werknemers meer ruimte, 33% biedt werknemers een aanspreekpunt en maar liefst 43% voert veranderingen in de werkorganisatie door.

Natuurlijk kan een organisatie de werkdruk nooit helemaal wegnemen, maar er kan wel voor gezorgd worden dat de druk voor werknemers verminderd wordt. Ook bij Driessen HRM zijn we continu bezig om de werkstress binnen acceptabele normen te houden. Dit doen we bijvoorbeeld door te investeringen in opleidingen en trainingen. Zo zijn medewerkers beter in staat om hun werk uit te voeren, hetgeen tot minder stress leidt. Het succes van maatregelen meten we aan ons ziekteverzuim, dat momenteel erg laag is (1,5%). Met medewerkers waar het ziekteverzuim ruim boven het gemiddelde zit, plannen we gesprekken (waar nodig met de bedrijfsarts) om te achterhalen wat wij als organisatie kunnen doen om de werkstress te verminderen.

Bron: Rijksoverheid, TNO

Pieter Philippart
Marketing manager bij Driessen

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.