Artikel
20 dec '18
20 december '18
3 min

Werknemers maken onvoldoende gebruik van keuzebudgetten

Een op de drie Nederlandse werknemers kon in 2018 gebruikmaken van een keuzebudget met een gemiddelde hoogte van zo’n 1200 euro per jaar. Het lijkt er echter op dat veel werknemers er te weinig een beroep op doen. Zo laat onderzoek zien van werkgeversvereniging AWVN onder 300 werkgevers.

Een keuzebudget moet duurzame inzetbaarheid bevorderen. Een werknemer kan zichzelf ermee bijscholen of een loopbaanadvies vragen. Hij of zij kan het geld vaak gebruiken voor cursussen, trainingen of coaching. Daarnaast bieden sommige werkgevers ook ruimte voor een sportschoolabonnement, een fiets of doorbetaald verlof. Voor 73 procent van de ondervraagde werkgevers is ‘het bieden van eigen regie rond loopbaan en persoonlijke ontwikkeling’ de belangrijkste reden voor een keuzebudget.

Verdubbeling keuzebudgetten

Het percentage werknemers met een keuzebudget voor hun eigen ontwikkeling is met 37 procent bijna verdubbeld vergeleken met vijf jaar eerder. Daarnaast werkt nog eens vijftien procent van de werkgevers aan het invoeren van zo’n budget op de werkvloer. Belangrijkste bestedingsdoelen zijn opleidingen die al dan niet aansluiten bij de huidige functie (39 procent), trainingen (28 procent), maatregelen die de werk-privébalans verbeteren (24 procent) en loopbaanadvies (18 procent).

Nog te weinig eigen regie

De respondenten vinden dat het geven van meer eigen regie aan de werknemers niet snel genoeg gaat. Volgens een meerderheid (59 procent) van de ondervraagde werkgevers die een keuzebudget aanbieden, maken hun medewerkers er niet genoeg gebruik van. Verder vinden de respondenten dat lijnmanagers vaak te weinig betrokken zijn bij duurzame inzetbaarheid om een stimulerende rol te kunnen spelen bij het gebruik van de budgetten. Ook zijn de regelingen met keuzebudgetten als zodanig voor veel respondenten te ‘vrijblijvend’.

Inzicht in toekomst

Volgens Renske Rietbergen, manager duurzame inzetbaarheid bij AWVN, hebben veel werknemers het idee dat hun werkgever wel goed voor hun zal zorgen als dat nodig is. De werkgeversvereniging wil echter dat mensen zelf meer aan het stuur gaan zitten. Daar is volgens de AWVN een gedragsverandering voor nodig en daar moeten werkgevers een rol bij spelen. “Mensen moeten inzicht krijgen in hun toekomst en weten waarom ze een bepaalde cursus zouden moeten doen. Vergelijk het met een cadeaubon, daar heb je niets aan als je geen idee hebt wat je leuk vindt”, aldus Rietbergen.

Loslaten

Vooral werkgevers die nog niet werken met een ontwikkelingsbudget vrezen dat hun medewerkers de verkeerde keuzes maken bij het uitgeven van een ontwikkelingsbudget. “Bedrijven moeten het juist loslaten om te zorgen dat werknemers het gebruiken. Als je je er als werkgever teveel mee bemoeit, gaan mensen achteroverleunen”, benadrukt Rietbergen.

Bronnen: AD, AWVN

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.