Artikel
24 mrt '15
24 maart '15
2 min

Werkgevers roepen op tot lagere looneisen

Bij werkgevers heerst wat meer optimisme over de lopende cao-onderhandelingen. Bijna drie miljoen medewerkers wachten op een nieuwe cao. Volgens werkgeversvereniging AWVN verdwijnt met de stijging van de koopkracht de druk van de loononderhandelingen.

AWVN is blij met de inschatting van het Centraal Planbureau (CPB) dat de koopkracht dit jaar met 1,2 procent omhooggaat. Eerder hanteerde het adviesorgaan nog een groeipercentage van 0,75 procent. Volgens het CPB stijgt ook de consumptie sneller: de eerder verwachte groei van 1,25 procent wordt 1,5 procent.

Afzwakken looneisen

Voor de werkgevers is de schatting van het CPB aanleiding om de vakbonden op te roepen de looneisen af te zwakken. “Wij kunnen ons voorstellen dat FNV haar looneis van 3 procent heroverweegt. Medewerkers in Nederland krijgen meer koopkracht en zijn bereid te consumeren. Een forse looneis is dan niet logisch en niet nodig”, aldus AWVN.

Loonstijging

De werkgevers en vakbonden spraken in 2014 een gemiddelde loonstijging af van 1,6 procent. AWVN heeft berekend dat de gemiddelde loonstijging voor 2015 momenteel 1,62 procent is.

Bijna drie miljoen werknemers

In 2015 moeten bijna 400 cao’s worden vernieuwd. Daarbij komt nog een in te lopen achterstand van ruim 150 cao’s uit vorige jaren. Het gaat om akkoorden die zijn afgelopen, maar nog niet zijn vernieuwd. De te vernieuwen cao’s gelden voor bijna drie miljoen medewerkers.

Bronnen: NRC Carrière, AWVN

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.