Artikel
14 feb '17
14 februari '17
4 min

Werken voor applaus

Hebben we het over cultuur en geluk, dan hebben we het over het Parktheater. Dit Eindhovense theater ademt geluk, net als Antonio Philips en Marjon Ouwens-Reus, die er werken in de functie van ‘cijfer(k)raker’ en ‘virusverspreider geluk’. Het streven? Zorgen voor zoveel mogelijk geluk in Eindhoven en omgeving. En dat begint bij de medewerkers van het theater.

In 2011 won het Parktheater de award voor ‘Beste Brabantse Werkgever in non-profit’. “En dat smaakte naar meer”, vertelt Antonio Philips enthousiast. “Om te ontdekken hoe we als werkgever nog meer konden bereiken, heb ik de opleiding Chief Happiness Officer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (van prof. dr. Ruut Veenhoven, red.) gevolgd. En omdat het zo vernieuwend en belangrijk was, volgde Marjon.”

Net even anders

Geluk sijpelt bij het Parktheater door in de hele organisatie. Het belangrijkste uitgangspunt is dan ook dat medewerkers zich ‘happy’ voelen. Om dat te bereiken doet het Parktheater de dingen net even anders. “Een voorbeeld is het beoordelingsgesprek, dat bij ons al drie jaar niet meer wordt gevoerd, omdat het voor medewerkers vaak als eenrichtingsverkeer voelt. Wij zochten naar meer interactie en hebben toen ons eigen Go Grow Spel ontwikkeld”, vertelt Antonio Philips. Het spel moedigt zowel medewerkers als leidinggevenden aan om echt met elkaar in gesprek te gaan. Ook over passies naast het werk. Marjon Ouwens-Reus: “Een van onze toneeltechnici droomde van een opleiding tot yoga-docent. Wij hebben hem daarin gefaciliteerd, met als voorwaarde eens per week yoga-lessen te geven aan de medewerkers van het Parktheater. Dat heeft hij gedaan, tot hij na enkele jaren een eigen yogaschool startte. Helaas hebben we afscheid moeten nemen van een goede medewerker, maar tegelijkertijd wel iemand écht gelukkig gemaakt. En dat vinden wij prachtig!”

Verrassende samenwerkingen

Medewerkers kunnen iedere dinsdag ‘een koffertje’ pakken; een moment nemen om collega’s te vertellen over je eigen passie. Daaruit ontstaan verrassende nieuwe samenwerkingen, zowel binnen als buiten de organisatie. Antonio Philips: “Een collega had bijvoorbeeld een warme band met Twinkelbel, een winkel in de buurt, waar stralende mensen met een verstandelijke beperking werken en o.a. prachtige serviezen maken. Het idee ontstond om een eigen servies door deze mensen te laten maken en dat bleek zo goed te passen bij het Parktheater dat het nu in het hele theater, inclusief restaurant wordt gebruikt.”

“Maar denk ook aan voorstellingen die via livestreams in de koffiekamers van verzorgingshuizen worden vertoond”, vervolgt Marjon Ouwens-Reus. “We brengen het theater naar de mensen die er fysiek niet toe in staat zijn om er te komen. De rode loper en drankjes die door onze eigen medewerkers worden geserveerd maken de beleving compleet. En wat helemaal bijzonder is: ’s ochtends gaan de ouderen naar de kapper, omdat ze er netjes uit willen zien voor het theater in de avond!”

Blijven investeren in geluk

Het Parktheater timmert dus flink aan de weg, want geluk bereik je door erin te blijven investeren. Onlangs heeft de Gelukscentrale een onderzoek voor het theater gedaan, een 0-meting naar werkgeluk. Nu wordt een tool ontwikkeld, om het werkgeluk ieder kwartaal te kunnen meten. Want alleen als je weet wat er speelt kun je erop bijsturen. Dit geldt overigens ook in relatie tot de artiesten en bezoekers van het Parktheater. “We zijn steeds op zoek naar hoe we er voor iedereen het beste uit kunnen halen”, zegt Antonio Philips. In het Parktheater wordt gezegd: “Wij werken voor het applaus. Als mensen klappen voor de artiest, dan zijn wij gelukkig, want indirect klappen ze dan ook voor ons.”

Meer lezen? Het volledige artikel staat in de publicatie Werkgeluk van Driessen HRM. Deze is kosteloos aan te vragen voor leidinggevenden en HRM’ers in de publieke sector via www.werkgeluk.nl.

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.