Artikel
27 nov '12
27 november '12
3 min

Minder vrouwen in gemeentebestuur

Op vrouwen kun je bouwen, daar lijkt de publieke sector wel van overtuigd te zijn. Niet dat mannen minder waard zijn, maar als we bij Driessen kijken naar de verdeling man/vrouw binnen de 800 organisaties waar we mee samenwerken, dan lijkt de vrouw het in aantallen te gaan winnen van de man. Opmerkelijk is dat er binnen de publieke sector grote verschillen ontstaan in de verhouding aantal mannen/vrouwen.

Vrouwen voor de klas

Het onderwijs loopt voorop in de groei van vrouwelijke personeelsleden. Uit een recent onderzoek van de Algemene Onderwijs Bond bleek bijvoorbeeld dat tussen 2007 en 2011 het aantal basisscholen dat zelfs alleen maar juffen in dienst heeft gestegen is van 562 naar 820. Zo sterk als vrouwen vertegenwoordigd zijn in het onderwijs, zo ondervertegenwoordigd zijn ze in het gemeentebestuur. Binnen gemeente besturen lijkt volgens onderzoek gepubliceerd door P&O actueel juiste het omgekeerde te gebeuren. Het aandeel vrouwen stagneert daar of neemt zelfs af.

Mannen maken de gemeente?

Vooral in kleine gemeenten zijn er nauwelijks vrouwelijke wethouders en in de 13 Zeeuwse gemeenten is er geen vrouwelijke burgemeester. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In gemeenten met een inwoneraantal tot 20.000 inwoners is maar 1 op de 6,25 wethouders een vrouw, oftewel 16,5 procent. In gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is dat 1 op de 4 (25 procent).

Opvallend is dat de kleinere gemeenten in 2009 nog prima scoorden voor de maatstaven van die periode. Toen was 1 op de 5 wethouders in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners een vrouw. Dat is nu het landelijk gemiddelde, maar daar zitten de kleine gemeenten dus ver onder.

Als het aankomt op vrouwelijke burgemeesters, geldt hetzelfde landelijke gemiddelde: 21 procent. Ook hier zijn echter flinke verschillen, met Zeeland als dieptepunt. De provincie is al sinds 2010 een volledig mannenbolwerk. In de periode daarvoor waren er nog wel enkele vrouwelijke burgemeesters in de in totaal 13 gemeenten die de provincie rijk is, al was het nooit veel. In 2002 was namelijk 12 procent van de burgemeesters in Zeeland vrouw, in 2006 nog 8 procent.

Zeeland staat daarmee in schril contrast met de meeste andere provincies. In Flevoland is 33 procent van de burgemeesters vrouw, in Noord-Holland 31 en in Zuid-Holland 27. Anderzijds stelt ook Drenthe sterk teleur met slechts 8 procent. Limburg en Utrecht blijven met 15 procent ook behoorlijk achter op het landelijk gemiddelde van 21 procent.

Mannen vs. vrouwen

Bij Driessen denken we dat het percentage mannen of vrouwen in een ondergeschikt belang is voor de prestaties van een organisatie. Een gezonde mix heeft vaak de voorkeur, want uiteindelijk gaat het om de juiste mens (man/vrouw) op de juiste plek.

Bron: P&O actueel, ANP

Voldeed dit artikel aan je verwachtingen?

Wij werken er continu aan om onze artikelen nog beter te maken.

Beoordeling 0 / 2. Aantal stemmen 0

Fijn dat dit artikel aan je verwachtingen voldeed!

Deel het in je netwerk.

Jammer dat dit artikel niet aan je verwachtingen voldeed

Laat ons weten wat we kunnen verbeteren.